WYRWANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI

Ciasto drożdżowe to dla większości z nas, miłe wspomnienie z dzieciństwa. Gdy babcia lub mama piekły domową drożdżówkę z owocami lub bułeczki i jeszcze ciepłymi mogliśmy się zajadać. Sekret udanego ciasta drożdżowego to odpowiednio przygotowany rozczyn i czas, aby mogły popracować w ciepłym miejscu. Z tym przepisem gwarantuję, że ciasto wyrośnie, a wytrawne bułeczki drożdżowe wszystkim domownikom posmakują.
WYTRAWNE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 8 większych pieczarek,
- 1/2 cebuli,
- 1/2 pomidorów z puszki,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 2 plastry wegańskiego sera żółtego,
- sól.
Rozczyn:
- 1/2 kostki świeżych drożdży,
- 5 łyżek ciepłej wody,
- 3 łyżki mąki,
- 1 łyżka cukru.
Przygotowanie:
- Zaczynam od przygotowania rozczynu. Drożdże kruszymy do miski, posypujemy cukrem. Wlewamy wodę oraz mąkę i mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Mąkę przesiewamy do miski, 1 łyżeczkę soli, oliwę, wodę oraz rozczyn i zagniatamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
- Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i szklimy drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz w kostkę paprykę, wlewamy sos sojowy i smażmy 10 minut.
- Po tym czasie wlewamy pomidory, dodajemy słodką paprykę, ostrą, tymianek oraz sól i smażmy razem kolejne 10 minut. Ściągamy z ognia i studzimy.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, wałkujemy, wykrawamy kółka i nakładamy porcję farszu, przykrywamy drugim kółkiem i sklejamy. Tak podstępujemy z cały ciastem. Posypujemy startym serem. Odstawiamy na 30 minut.
- Bułeczki pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Smacznego!

