BOTWINKA Z KOPERKIEM I JOGURTEM SOJOWYM

BOTWINKA Z KOPERKIEM I JOGURTEM SOJOWYM

Młoda, chrupiąca i do tego bogata w witaminy. Taka właśnie jest botwinka, z której możecie wyczarować treściową zupę lub lekki chłodnik na upale dni. Obowiązkowo musi być połączona ze świeżmy koperkiem, który nadaje jej świeżego i intensywnego smaku. Botwinka z koperkiem i jogurtem to fajny pomysł na lekką kolację lub posiłek do zabrania na wycieczkę.

BOTWINKA Z KOPERKIEM I JOGURTEM SOJOWYM

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki,
  • 1 sztuka korzenia pietruszki,
  • 1 sztuka marchewki,
  • kawałek pora,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 litr wody,
  • 2 łyżki jogurtu sojowego,
  • 1 łyżka drobno posiekanego kopru,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz buraczki od botwinki obieramy.

2. Ziemniaki kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa w plastry.

3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa i smażmy 5 minut.

4. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i gotujemy przez 15 minut.

5. Botwinkę siekamy nożem i wrzucamy do ugotowanych warzyw. Gotujemy razem jeszcze 5 minut.

6. Zupę doprawiamy pieprzem, octem oraz koperkiem.

7. Gotową botwinkę z koperkiem podajemy z kleksem jogurtu.

Smacznego!

Wskazówka: taka zupa z botwinki dobrze smakuje na ciepło lub na zimno. Gotową zupę możecie wlać do lunch box i zabrać ze sobą na wycieczkę.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *