BOTWINKA Z KOPERKIEM I JOGURTEM SOJOWYM
Młoda, chrupiąca i do tego bogata w witaminy. Taka właśnie jest botwinka, z której możecie wyczarować treściową zupę lub lekki chłodnik na upale dni. Obowiązkowo musi być połączona ze świeżmy koperkiem, który nadaje jej świeżego i intensywnego smaku. Botwinka z koperkiem i jogurtem to fajny pomysł na lekką kolację lub posiłek do zabrania na wycieczkę.
BOTWINKA Z KOPERKIEM I JOGURTEM SOJOWYM
Składniki:
- 2 pęczki botwinki,
- 1 sztuka korzenia pietruszki,
- 1 sztuka marchewki,
- kawałek pora,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 3 ziemniaki,
- 1 litr wody,
- 2 łyżki jogurtu sojowego,
- 1 łyżka drobno posiekanego kopru,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz buraczki od botwinki obieramy.
2. Ziemniaki kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa w plastry.
3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie warzywa i smażmy 5 minut.
4. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i gotujemy przez 15 minut.
5. Botwinkę siekamy nożem i wrzucamy do ugotowanych warzyw. Gotujemy razem jeszcze 5 minut.
6. Zupę doprawiamy pieprzem, octem oraz koperkiem.
7. Gotową botwinkę z koperkiem podajemy z kleksem jogurtu.
Smacznego!
Wskazówka: taka zupa z botwinki dobrze smakuje na ciepło lub na zimno. Gotową zupę możecie wlać do lunch box i zabrać ze sobą na wycieczkę.