WEGAŃSKI ROSÓŁ MISO

WEGAŃSKI ROSÓŁ MISO

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup, która pojawia się w naszym menu. Rosół to nic innego jak esencjonalny bulion z dodatkiem niewielkiej ilości warzyw i makaronu. Taki bulion większość z nas przygotowuje na bazie kilku rodzajów mięs. A co powiecie na rosół, ale w wersji wegańskiej z dodatkiem boczniaków i grzybów shiitake? Uwierzcie, jest przepyszny!

Wegański rosół miso

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 6 grzybów shiitake,
  • 1 tempeh,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 szklanka makaronu,
  • 4 łyżki pasty miso,
  • 6 boczniaków,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli.

Przygotowanie:

1. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry i boczniaki w paski, podsmażamy.

2. Do garnka dodajemy grzyby, pastę miso, sos sojowy, papryczkę chilli i wlewamy 300 ml wody. Gotujemy przez 15 minut.

3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

4. Tempeh kroimy w paski i podsmażamy na suchej patelni.

5. Makaron przekładamy do miski, wlewamy porcję rosołu i podajemy z dodatkiem tempehu.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *