WEGAŃSKI ROSÓŁ Z LANYMI KLUSKAMI
Mrozy dotarły do nas takie niespodziewanie i tak duże, że każdy z nas ma problem, żeby się do nich przyzwyczaić. Niby wiemy, że jest zima, ale jakoś tak ciężko było nam się na to przygotować, a teraz mamy problem, żeby w takich temperaturach funkcjonować. Polecam na takie dni włączyć do menu rozgrzewające zupy, który podziałają zbawiennie na nasz organizm. Zrobicie ten wegański rosół z domowymi lanymi kluskami.
WEGAŃSKI ROSÓŁ Z LANYMI KLUSKAMI
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 1 cebula,
- kilka grzybów shitake,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka suszonego lubczyku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
- szczypta kurkumy,
- sól.
Na kluski:
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki wody,
- szczypta kurkumy,
- sól.
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem lub na patelni.
2. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy obrane warzywa, chwile podsmażamy.
3. Wlewamy 1 litr wody, dodajemy cebulę, grzyby oraz wszystkie przyprawy i gotujemy około 2 godzin.
4. Składniki na kluski łączymy ze sobą do uzyskania gęstego ciasta.
5. Do gotującego się rosołu, wrzucamy za pomocą łyżki kawałki ciastka i gotujemy 5 minut.
6. Rosół podajemy gorący z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub lubczyku.
Smacznego!