WEGAŃSKI ROSÓŁ Z LANYMI KLUSKAMI

WEGAŃSKI ROSÓŁ Z LANYMI KLUSKAMI

Mrozy dotarły do nas takie niespodziewanie i tak duże, że każdy z nas ma problem, żeby się do nich przyzwyczaić. Niby wiemy, że jest zima, ale jakoś tak ciężko było nam się na to przygotować, a teraz mamy problem, żeby w takich temperaturach funkcjonować. Polecam na takie dni włączyć do menu rozgrzewające zupy, który podziałają zbawiennie na nasz organizm. Zrobicie ten wegański rosół z domowymi lanymi kluskami.

WEGAŃSKI ROSÓŁ Z LANYMI KLUSKAMI

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • kilka grzybów shitake,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka suszonego lubczyku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • szczypta kurkumy,
  • sól.

Na kluski:

  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • szczypta kurkumy,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem lub na patelni.

2. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy obrane warzywa, chwile podsmażamy.

3. Wlewamy 1 litr wody, dodajemy cebulę, grzyby oraz wszystkie przyprawy i gotujemy około 2 godzin.

4. Składniki na kluski łączymy ze sobą do uzyskania gęstego ciasta.

5. Do gotującego się rosołu, wrzucamy za pomocą łyżki kawałki ciastka i gotujemy 5 minut.

6. Rosół podajemy gorący z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub lubczyku.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *