ZUPA BURACZANY KREM Z CZOSNKOWĄ CUKINIĄ 

ZUPA BURACZANY KREM Z CZOSNKOWĄ CUKINIĄ 
Barszcz to tradycyjna zupa, która pojawia się na stole każdego z nas co jakiś czas. Największy popyt jest na nią w święta wraz z pysznymi małymi porażkami grzybowymi, zwanymi uszkami. Każdy ma swoją recepturę sięgającą naszych korzeni, od babci czy jeszcze prababci. W barszczu ważny jest piękny kolor a przede wszystkim odpowiedni smak, balansującym między słodkim burakiem a kwaśnym zakwasem. Ja jednak jestem z tych osób, które nie lubią sobie komplikować życia i zamiast tradycyjnego barszczu, przy którym trzeba się dość napracować stawiam na lepszy, szybszy i śmiało mogę powiedzieć krem buraczany. Dopełnieniem smaku jest dodatek w postaci czosnkowej cukinii, która przełamuje słodycz buraka i urozmaica danie. Burak to skarbnica betalainy, która odpowiada za naszą odporność, wzmacnia naczynia krwionośne oraz działa przeciwnowotworowo.
 
ZUPA BURACZANY KREM Z CZOSNKOWĄ CUKINIĄ
 
Składniki na 2 porcje:
 
  • 4 średnie buraki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tartego imbiru,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 500ml wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka trawy cytrynowej,
  • 1 cukinia,
  • 1 kostka tofu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Buraki obieramy i kroimy w większą kostkę. W garnku z głębokim dnem rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy drobno posiekany ząbek czosnku oraz tarty imbir i podsmażamy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone buraki, wlewamy wodę i gotujemy 25 minut do miękkości buraków.

2. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy gałkę muszkatołową, trawę cytrynową oraz sól i pieprz i gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie zupę ściągamy z ognia i miksujemy za pomocą blendera na gładki krem.

3. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, na blaszce układamy tofu pokrojone w większą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i kropimy sokiem z cytryny. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Cukinie myjemy i za pomocą obieraczki lub temperówki do warzyw przygotowujemy z niej makaron. Na patelni rozgrzewamy pozostałą część oliwy z oliwek, wsypujemy słodką paprykę i smażymy 2 minuty. Po tym czasie wrzucamy makaron z cukinii, posypujemy solą i podsmażamy na średnim ogniu około 8 minut.

4. Buraczany krem wlewamy do miski, następnie układamy cukinię i na sam wierzch upieczone tofu.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *