ZUPA CURRY Z DYNIĄ I CIECIERZYCĄ

ZUPA CURRY Z DYNIĄ I CIECIERZYCĄ

Jesień to czas na dania w stylu tych rozgrzewających. Gdy wracamy do domu po całym dniu pracy, marzymy o wygodnej kanapie i ciepłym posiłku. Takie właśnie jest to curry, które dzisiaj dla Was przygotowałam. Treściwa zupa, która rozgrzeje najbardziej zmarzniętego domownika.

ZUPA CURRY Z DYNIĄ I CIECIERZYCĄ

Składniki:

  • 1/3 małej dyni hokkaido,
  • 8 łyżek ugotowanej ciecierzycy,
  • 4 boczniaki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 pomidor,
  • 1 szklanka mleka kokosowego 7%.

Na pastę curry:

  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • ząbek czosnku,
  • 2 cm imbiru,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżki posiekanej cebuli,
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Czosnek oraz imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami.

2. Dynię oraz boczniaki kroimy w kostkę.

3. W garnku o głębokim dnie na oliwie chwilę podsmażamy przygotowaną pastę i następnie dodajemy warzywa.

4.Do garnka wlewamy mleko kokosowe, przykrywamy i gotujemy 15 minut.

5. Pomidora parzymy i obieramy ze skórki, następnie miksujemy na gładki mus i wraz z ciecierzycą dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 5 minut.

6. Zupę podajemy z pieczywem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *