ZUPA CURRY Z DYNIĄ I CIECIERZYCĄ
Jesień to czas na dania w stylu tych rozgrzewających. Gdy wracamy do domu po całym dniu pracy, marzymy o wygodnej kanapie i ciepłym posiłku. Takie właśnie jest to curry, które dzisiaj dla Was przygotowałam. Treściwa zupa, która rozgrzeje najbardziej zmarzniętego domownika.
ZUPA CURRY Z DYNIĄ I CIECIERZYCĄ
Składniki:
- 1/3 małej dyni hokkaido,
- 8 łyżek ugotowanej ciecierzycy,
- 4 boczniaki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 pomidor,
- 1 szklanka mleka kokosowego 7%.
Na pastę curry:
- 1 łyżeczka kurkumy,
- ząbek czosnku,
- 2 cm imbiru,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżki posiekanej cebuli,
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny,
- sól.
Przygotowanie:
1. Czosnek oraz imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
2. Dynię oraz boczniaki kroimy w kostkę.
3. W garnku o głębokim dnie na oliwie chwilę podsmażamy przygotowaną pastę i następnie dodajemy warzywa.
4.Do garnka wlewamy mleko kokosowe, przykrywamy i gotujemy 15 minut.
5. Pomidora parzymy i obieramy ze skórki, następnie miksujemy na gładki mus i wraz z ciecierzycą dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 5 minut.
6. Zupę podajemy z pieczywem.
Smacznego!