ZUPA KREM Z CZERWONEGO BURAKA

Burak to jedno z warzyw, które potrafi odpowiednio zadbać o naszą krew. Zawiera bardzo dużo witaminy C, żelaza oraz kwasu foliowego. Uwzględnienie go w naszej diecie, będzie korzystanie działać na funkcjonowanie naszego organizmu. Chociaż nie wszyscy lubimy to warzywo, to jesteśmy pewni, że zupa krem na bazie buraka z dodatkiem kruszonego tofu. Wszystkim domownikom posmakuje.
ZUPA KREM Z CZERWONEGO BURAKA
Składniki:
- 4 ugotowane buraki,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 200ml mleka sojowego,
- 3 łyżki jogurtu kokosowego,
- 1/2 naturalnego tofu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy pokrojonego w kostkę burak i smażymy dalej.
2. Do garnka wlewamy 250ml wody, dodajemy przyprawy i gotujemy 10 minut.
3. Wlewamy mleko, jogurt, sok z cytryny i chwilę razem gotujemy.
4. Wlewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładki krem.
5. Przelewamy na talerz, dodajemy pokruszone tofu, dekorujemy kleksem jogurtu.
Smacznego!
