ZUPA KREM Z CZERWONEGO BURAKA

ZUPA KREM Z CZERWONEGO BURAKA

Burak to jedno z warzyw, które potrafi odpowiednio zadbać o naszą krew. Zawiera bardzo dużo witaminy C, żelaza oraz kwasu foliowego. Uwzględnienie go w naszej diecie, będzie korzystanie działać na funkcjonowanie naszego organizmu. Chociaż nie wszyscy lubimy to warzywo, to jesteśmy pewni, że zupa krem na bazie buraka z dodatkiem kruszonego tofu. Wszystkim domownikom posmakuje.

ZUPA KREM Z CZERWONEGO BURAKA

Składniki:

  • 4 ugotowane buraki,
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 200ml mleka sojowego,
  • 3 łyżki jogurtu kokosowego,
  • 1/2 naturalnego tofu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy pokrojonego w kostkę burak i smażymy dalej.

2. Do garnka wlewamy 250ml wody, dodajemy przyprawy i gotujemy 10 minut.

3. Wlewamy mleko, jogurt, sok z cytryny i chwilę razem gotujemy.

4. Wlewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładki krem.

5. Przelewamy na talerz, dodajemy pokruszone tofu, dekorujemy kleksem jogurtu.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *