ZUPA KREM Z KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW
Uwielbiam zupy, zwłaszcza zimową porą. Kiedy na oknem prószy śnieg, temperatura ujemna, a ja nie mam ochoty na żadną sałatkę. W takich właśnie momentach zupa krem sprawdza się idealnie. Do jej przygotowania użyłam kalafiora, który można zjeść zarówno ugotowanego, jak i surowego. Pyszny, aksamitny i bardzo smaczny krem z kalafiora sprawdzi się na lekką, zimową kolację.
ZUPA KREM Z KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW
Składniki:
- 1 główka kalafiora,
- 2 nieduże ziemniaki,
- kawałek cebuli,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 5 łyżek śmietany roślinnej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy w kostkę, a cebulę w pióra.
2. Warzywa polewamy oliwą i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
3. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i zagotowujemy.
4. Zupę przelewamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładki krem. Przelewamy z powrotem do garnka.
5. Do kremu dodajemy przyprawy oraz śmietanę, zagotowujemy.
6. Gotowy krem z kalafiora podajemy z ekspandowaną kaszą jaglaną i natką pietruszki.
Smacznego!