ZUPA KREM Z KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW

ZUPA KREM Z KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW

Uwielbiam zupy, zwłaszcza zimową porą. Kiedy na oknem prószy śnieg, temperatura ujemna, a ja nie mam ochoty na żadną sałatkę. W takich właśnie momentach zupa krem sprawdza się idealnie. Do jej przygotowania użyłam kalafiora, który można zjeść zarówno ugotowanego, jak i surowego. Pyszny, aksamitny i bardzo smaczny krem z kalafiora sprawdzi się na lekką, zimową kolację.

ZUPA KREM Z KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • 2 nieduże ziemniaki,
  • kawałek cebuli,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 5 łyżek śmietany roślinnej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy w kostkę, a cebulę w pióra.

2. Warzywa polewamy oliwą i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

3. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i zagotowujemy.

4. Zupę przelewamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładki krem. Przelewamy z powrotem do garnka.

5. Do kremu dodajemy przyprawy oraz śmietanę, zagotowujemy.

6. Gotowy krem z kalafiora podajemy z ekspandowaną kaszą jaglaną i natką pietruszki.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *