ZUPA KREM Z MARCHEWKI

ZUPA KREM Z MARCHEWKI

Zupy, zwłaszcza w postaci kremu to świetny pomysł na lekką kolację. Obecnie na rynku możemy znaleźć dużo warzyw, z których taki krem możecie przygotować. Mam dla Was propozycję na delikatną zupę na bazie soczystej marchewki z dodatkiem grillowanego tofu.

ZUPA KREM Z MARCHEWKI

Składniki:

  • 7 marchewek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 1/2 naturalnego tofu,
  • płatki chili,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy pokrojone marchewki oraz posiekany czosnek i podsmażamy.

2. Do marchewki z czosnkiem dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy szklankę wody i gotujemy 15 minut.

3. Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe oraz kolejną szklankę wody i gotujemy 10 minut. Blendujemy na gładki krem.

4. Tofu posypujemy solą i grillujemy na patelni.

5. Zupę wlewamy na talerz, układamy tofu i posypujemy płatkami chili.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *