ZUPA KREM Z MARCHEWKI
Zupy, zwłaszcza w postaci kremu to świetny pomysł na lekką kolację. Obecnie na rynku możemy znaleźć dużo warzyw, z których taki krem możecie przygotować. Mam dla Was propozycję na delikatną zupę na bazie soczystej marchewki z dodatkiem grillowanego tofu.
ZUPA KREM Z MARCHEWKI
Składniki:
- 7 marchewek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki startego imbiru,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 1/2 naturalnego tofu,
- płatki chili,
- sól.
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy pokrojone marchewki oraz posiekany czosnek i podsmażamy.
2. Do marchewki z czosnkiem dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy szklankę wody i gotujemy 15 minut.
3. Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe oraz kolejną szklankę wody i gotujemy 10 minut. Blendujemy na gładki krem.
4. Tofu posypujemy solą i grillujemy na patelni.
5. Zupę wlewamy na talerz, układamy tofu i posypujemy płatkami chili.
Smacznego!