ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW

Zima to idealny czas, na przygotowanie domowej i sycącej zupy na obiad lub kolację. Coraz to częściej stawiamy na zupy krem, niż te tradycyjne serwowane w większości domów. Zupa krem jest dobrym pomysłem, na przemycenie sporej ilości warzyw bez ich zauważenia. Ta zupa krem z pieczonych warzyw z pierożkami posmakuje każdemu besz wyjątki. Delikatna, kremowa i lekko pikatna.
ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW
Składniki:
- 2 sztuki marchewki,
- 1 mała cukinia,
- puszka pomidorów,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- 1/2 naturalnego tofu,
- 1/2 opakowanie pierożków tortellini,
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Marchew, cukinię, czosnek obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.
2. Upieczone warzywa umieszczamy w garnku, dodajemy pomidory z puszki, bulion, mleko kokosowe oraz przyprawy i gotujemy 5 minut. Wlewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładki krem.
3. Pierożki tortellini (w naszej wersji wegańskie z tofu i szpinakiem) gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Tofu kruszymy w dłoniach i smażymy na patelni z dodatkiem kurkumy, soli i pieprzu.
5. Zupę krem podajemy z pierożkami, kruszonym tofu, płatkami drożdżowymi i liściem bazylii.
Smacznego!
