ZUPA KREM Z POMIDORÓW I PAPRYKI

Domowa zupa krem z pomidorów i papryki, smakuje o każdej porze roku. A najlepiej, w okresie, gdy mamy świeże pomidory. Bogata w witaminy, piękny kolor i jeszcze lepszy smak. Dopełnieniem jest tost z tofu i pieczarkami.
ZUPA KREM Z POMIDORÓW I PAPRYKI
Składniki:
- 4 pomidory,
- 2 papryki,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 kromki chleba,
- 1/2 naturalnego tofu,
- 6 pieczarek,
- 1 łyżka masła roślinnego,
- 6 łyżek ciecierzycy z puszki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Paprykę kroimy w grubą kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy paprykę oraz obrane ząbki czosnku. Smażymy 10 minut.
3. Do papryki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dalej smażymy.
4. Z patelni wyciągamy czosnek, wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy przyprawy oraz ciecierzycę i gotujemy 5 minut.
5. Gotową zupę wlewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładki krem.
6. Pieczywo smarujemy masłem, układamy plastry pieczarek oraz tofu i pieczemy w tosterze.
7. Zupę krem podajemy na ciepło z dodatkiem tosta.
Smacznego!
