ZUPA KREM Z POMIDORÓW I PAPRYKI

ZUPA KREM Z POMIDORÓW I PAPRYKI

Domowa zupa krem z pomidorów i papryki, smakuje o każdej porze roku. A najlepiej, w okresie, gdy mamy świeże pomidory. Bogata w witaminy, piękny kolor i jeszcze lepszy smak. Dopełnieniem jest tost z tofu i pieczarkami.

ZUPA KREM Z POMIDORÓW I PAPRYKI

Składniki:

  • 4 pomidory,
  • 2 papryki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 kromki chleba,
  • 1/2 naturalnego tofu,
  • 6 pieczarek,
  • 1 łyżka masła roślinnego,
  • 6 łyżek ciecierzycy z puszki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Paprykę kroimy w grubą kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy paprykę oraz obrane ząbki czosnku. Smażymy 10 minut.

3. Do papryki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dalej smażymy.

4. Z patelni wyciągamy czosnek, wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy przyprawy oraz ciecierzycę i gotujemy 5 minut.

5. Gotową zupę wlewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładki krem.

6. Pieczywo smarujemy masłem, układamy plastry pieczarek oraz tofu i pieczemy w tosterze.

7. Zupę krem podajemy na ciepło z dodatkiem tosta.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *