ZUPA MARCHEWKOWA Z ORZECHOWYM TOFU

ZUPA MARCHEWKOWA Z ORZECHOWYM TOFU
Tak sobie pomyślałam, że chyba czas na zupę. Gdy byłam dzieckiem mama bardzo często gotowała zupy niezależnie od pory roku. Zupa była nieodłącznym elementem dania głównego. Wracając ze szkoły zawsze czekał na mnie talerz gorącej zupy. To proste danie zazwyczaj z paru składników, gotowane chwilę a potrafi zaspokoić największy głód. 
Kiedyś usłyszałam, że oki dałaś mi pić a co będziemy jedli? Dlatego nauczona doświadczeniem  częściej w mojej kuchni przyrządzam zupy krem, które dzięki swojej konsystencji są bardziej sycące niż te tradycyjne.
W końcu jestem warzywnie nakręcona i głównymi składnikami moich dań są warzywa, dlatego też dzisiaj postawiłam na marchewkę, która idealnie nadaje się na zupę. Jej słodki smak, piękny kolor i bogactwo witamin sprawdzi się nie tylko jako główny składnik treściwej zupy, ale również jako przekąska z warzywnymi pastami lub dodatek do owsianki. Marchew to przede wszystkim źródło beta-karotenu, dzięki któremu mamy piękną i odżywioną cerę bez zmarszczek oraz znacząca ilość witaminy A, która korzystnie wpływa na nasz wzrok.
ZUPA MARCHEWKOWA Z ORZECHOWYM TOFU

Składniki na 2 porcje:

  • 300g marchewki,
  • 140g pomidora,
  • 60g pietruszki,
  • 20g pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 150g tofu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2cm imbiru,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 400ml wody,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: 

 1. W garnku z głębokim dnem rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy drobno pokrojony por, imbir oraz ząbek czosnku i podsmażamy 3 minuty. Do podsmażonego pora,imbiru i czosnku wrzucamy marchew oraz pietruszkę pokrojoną w plastry. Smażymy warzywa do momentu przyrumienienia się marchewki. Po tym czasie wlewamy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy około 20 minut pod przykryciem do miękkości warzyw.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, tofu kruszymy w dłoniach i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Podsmażamy 3 minuty, po tym czasie dodajemy masło orzechowe z odrobiną soli i smażymy jeszcze moment. Tak przygotowane tofu ściągamy z ognia.

3. Pomidora kroimy w większą kostkę i wrzucamy do gotujących się warzyw. Wszystko razem gotujemy jeszcze 5 minut.

4. Przygotowaną zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Przelewamy do miseczki, posypujemy wcześniej przygotowanym tofu oraz natką pietruszki.

Smacznego!

Wskazówka: zupę można przygotować z większą ilością ostrej papryki w zależności od preferencji oraz podać dodatkowo z ulubioną kaszą lub ryżem.

Porada: marchewkę należy lekko przypalić, wtedy zupa nabierze lepszego i bardziej wyrazistego smaku.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *