ZUPA POMIDOROWA Z LANYMI KLUSKAMI

ZUPA POMIDOROWA Z LANYMI KLUSKAMI

Ahh ta nasza pomidorowa. Zupa, która jest uwielbiana przed najmłodszych, ale i dorośli chętnie po miseczkę takiej zupy sięgają. Ja dla mnie to jednak z najłatwiejszych i najsmaczniejszych zup jakie możemy przygotować w domowym zaciszu. W sezonie polecam taką zupę gotować ze świeżych pomidorów, a zimną z tych z puszki. Najlepiej sprawdzą się pomidory pelati z puszki. Do kupienia tak na prawdę w każdym sklepie.

ZUPA POMIDOROWA Z LANYMI KLUSKAMI

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów pelati,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1/2 naturalnego tofu.

Przygotowanie:

1. Olej rozgrzewamy w garnku i podsmażamy plastry marchewki, pietruszki oraz selera.

2. Do warzyw wlewamy rosół, pomidory oraz przyprawy i gotujemy pod przykryciem 15 minut.

3. Ciasto na kluski wkładamy za pomocą łyżki do gotującej się zupy i gotujemy 5 minut, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Podajemy z bazylią i opcjonalnie płatkami chili.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *