ZUPA POMIDOROWA Z LANYMI KLUSKAMI
Ahh ta nasza pomidorowa. Zupa, która jest uwielbiana przed najmłodszych, ale i dorośli chętnie po miseczkę takiej zupy sięgają. Ja dla mnie to jednak z najłatwiejszych i najsmaczniejszych zup jakie możemy przygotować w domowym zaciszu. W sezonie polecam taką zupę gotować ze świeżych pomidorów, a zimną z tych z puszki. Najlepiej sprawdzą się pomidory pelati z puszki. Do kupienia tak na prawdę w każdym sklepie.
ZUPA POMIDOROWA Z LANYMI KLUSKAMI
Składniki:
- 2 puszki pomidorów pelati,
- 2 szklanki rosołu,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 2 porcje lanych klusek,
- 1/2 naturalnego tofu.
Przygotowanie:
1. Olej rozgrzewamy w garnku i podsmażamy plastry marchewki, pietruszki oraz selera.
2. Do warzyw wlewamy rosół, pomidory oraz przyprawy i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
3. Ciasto na kluski wkładamy za pomocą łyżki do gotującej się zupy i gotujemy 5 minut, pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Podajemy z bazylią i opcjonalnie płatkami chili.
Smacznego!