ZUPA TAJSKA Z POLSKIM AKCENTEM
Zupa to danie, które pojawia się na stole w nie jednej tradycyjnej polskiej rodzinie w postaci niedzielnego rosołu, poniedziałkowej pomidorówki czy innej zupy. Wszystko tak na prawdę uzależnione jest od indywidualnych preferencji. Pomimo tradycyjnego stylu życia, coraz częściej możemy zauważyć, że szukamy jakiś nowości. Zapożyczając przepisy i ucząc się innych smaków od bliższych i dalszych krajów świata. Tajlandii to kraj, który słynie z bardzo egzotycznej kuchni, pełnej aromatów, świeżych warzyw a zarazem wyrazistych przypraw. Tajką zupę można przygotować na kilka różnych sposób. W należności od tego, czy ma być to lekka zupa na kolację, czy bardziej treściwa z dodatkiem makaronu, jako główny posiłek w ciągu dnia. Nie wszyscy lubią ostre potrawy. Dlatego tutaj też mamy bardzo dużą swobodę działania. W zależności jaką pastę curry użyjemy, to taką ostrość zupa tajska z polskim akcentem będzie miała.
ZUPA TAJSKA Z POLSKIM AKCENTEM
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- puszka mleka kokosowego,
- łyżka oleju kokosowego,
- szklanka wody,
- 5 boczników,
- 1 marchew,
- pół dyni,
- 1 łodyga botwiny,
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry,
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. W garnku o głębokim dnie rozgrzewamy olej kokosowym, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pastę curry i wszytko podsmażamy 2 minuty.
2. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plastry marchew, pokrojoną w kostkę dynie i smażmy dalej.
3. Wrzucamy posiekane na paski bocznika i posiekane liście botwiny wraz z łodygami. Wszystko chwile podsmażamy, wlewamy wodę i zagotowujemy.
4. Wlewamy puszkę mleka kokosowego oraz odrobinę soku z limonki i wszystko zagotowujemy.
5. Zupa tajską z polskim akcentem podajemy z posiekaną kolendrą i ulubionym dodatkiem w postaci makaronu ryżowego lub sojowego.
Smacznego!