ZUPA Z PIECZONEJ DYNI

ZUPA Z PIECZONEJ DYNI

Jak chyba zdążyliście zauważyć, jak tylko za oknem pojawia się jesień. To w mojej kuchni rządzi dynia. Przygotowuje z niej, co tylko jest możliwe. Było już śniadanie w postaci bezglutenowych placuszków, tofurnik i makaron, więc przyszedł czas na zupę. Zupę z pieczonych warzyw. Kremowa, delikatna i bardzo rozgrzewająca.

ZUPA Z PIECZONEJ DYNI

Składniki:

  • 1 mała dynia,
  • 1/2 sztuki cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2cm imbiru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 1 ziemniak,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Dynię oraz ziemniaka kroimy w kostkę, wykładamy na blaszkę, dodajemy obrany czosnek oraz cebulę.

2. Warzywa polewamy oliwą i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

3. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy szklankę wody, straty na tarce imbir oraz szklankę mleka kokosowego i wszystkie przyprawy.

4. Zupę gotujemy 5 minut, następnie wlewamy do blendera i miksujemy na gładki krem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *