ZUPA Z PIECZONEJ DYNI
Jak chyba zdążyliście zauważyć, jak tylko za oknem pojawia się jesień. To w mojej kuchni rządzi dynia. Przygotowuje z niej, co tylko jest możliwe. Było już śniadanie w postaci bezglutenowych placuszków, tofurnik i makaron, więc przyszedł czas na zupę. Zupę z pieczonych warzyw. Kremowa, delikatna i bardzo rozgrzewająca.
ZUPA Z PIECZONEJ DYNI
Składniki:
- 1 mała dynia,
- 1/2 sztuki cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2cm imbiru,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 1 ziemniak,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- sól.
Przygotowanie:
1. Dynię oraz ziemniaka kroimy w kostkę, wykładamy na blaszkę, dodajemy obrany czosnek oraz cebulę.
2. Warzywa polewamy oliwą i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
3. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy szklankę wody, straty na tarce imbir oraz szklankę mleka kokosowego i wszystkie przyprawy.
4. Zupę gotujemy 5 minut, następnie wlewamy do blendera i miksujemy na gładki krem.
Smacznego!