ŚWIĄTECZNY PASZTET Z FASOLI
Święta już za moment, więc czas gotowania w każdym domu nastał. Na stole wigilijnym pojawią się pierogi, zupy, słodkości ale też nie może zabraknąć pasztetu, który w połączeniu z chrzanem lub buraczkami smakuje wyśmienicie. Pasztet jest na bazie fasoli, która dostarczy nam odpowiednią ilość białka. Pyszny, zdrowy, tani i do tego bardzo łatwy w przygotowaniu.
ŚWIĄTECZNY PASZTET Z FASOLI
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli,
- 1 czerwona cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 pietruszka,
- 1 marchewka,
- kawałek selera,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 6 łyżek bułki tartej,
- liście laurowe,
- ziela angielskie,
- 1 łyżeczka tymianku, majeranu i lubczyku,
- 1 łyżka cukru/ksylitolu,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Fasolę odcedzamy na sitku i przelewamy wodą.
2. Cebulę oraz czosnek siekamy i podsmażamy na 3 łyżkach oleju z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, cukrem i szczyptą soli.
3. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Starte warzywa dodajemy na patelnie, następnie wszystkie przyprawy oraz pozostałym olejem i dusimy pod przykryciem 10 minut.
5. Fasolę, warzywa oraz bułkę tartą umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładką masę.
6. Masę przekładamy do foremki i pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
7. Podajemy przestudzony z dodatkiem chrzanu.
Smacznego!