ŚWIĄTECZNY PASZTET Z FASOLI

ŚWIĄTECZNY PASZTET Z FASOLI

Święta już za moment, więc czas gotowania w każdym domu nastał. Na stole wigilijnym pojawią się pierogi, zupy, słodkości ale też nie może zabraknąć pasztetu, który w połączeniu z chrzanem lub buraczkami smakuje wyśmienicie. Pasztet jest na bazie fasoli, która dostarczy nam odpowiednią ilość białka. Pyszny, zdrowy, tani i do tego bardzo łatwy w przygotowaniu.

ŚWIĄTECZNY PASZTET Z FASOLI

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pietruszka,
  • 1 marchewka,
  • kawałek selera,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • liście laurowe,
  • ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka tymianku, majeranu i lubczyku,
  • 1 łyżka cukru/ksylitolu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Fasolę odcedzamy na sitku i przelewamy wodą.

2. Cebulę oraz czosnek siekamy i podsmażamy na 3 łyżkach oleju z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, cukrem i szczyptą soli.

3. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Starte warzywa dodajemy na patelnie, następnie wszystkie przyprawy oraz pozostałym olejem i dusimy pod przykryciem 10 minut.

5. Fasolę, warzywa oraz bułkę tartą umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładką masę.

6. Masę przekładamy do foremki i pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

7. Podajemy przestudzony z dodatkiem chrzanu.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *