PIECZONY BAKŁAŻAN Z MUSEM POMIDOROWYM
Nie ma to jak spokojny wieczór, w towarzystwie najbliższych nam osób i oczywiście dobrego jedzenia. Na szybki posiłek sprawdzi się sałatka lub kanapka. Ale przychodzą takie dni, że mamy ochotę na coś innego. I wtedy z pomocą przychodzą przepisy takie jak ten. Pieczony bakłażan z musem pomidorowym to smaczna, zdrowa i do tego bardzo odżywcza kolacja dla każdego.
PIECZONY BAKŁAŻAN Z MUSEM POMIDOROWYM
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 2/3 szklanki pomidorów z puszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 tofu silken,
- 4 kromki chleba,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- sól.
Marynata:
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1/2 łyżeczki płatków chilli,
- sól.
Przygotowanie:
1. Składniki na marynatę mieszamy bez soli.
2. Bakłażana kroimy w plastry i z każdej strony nacieramy solą, a następnie polewamy marynatą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Pomidory umieszczamy wraz z przyprawami w garnku i zagotowujemy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy 10 minut.
4. Upieczonego bakłażana przekładamy na talerz, smarujemy musem z pomidorów i układamy kawałki tofu.
5. Podajemy z pieczywem.
Smacznego!