PIECZONY BAKŁAŻAN Z MUSEM POMIDOROWYM

PIECZONY BAKŁAŻAN Z MUSEM POMIDOROWYM

Nie ma to jak spokojny wieczór, w towarzystwie najbliższych nam osób i oczywiście dobrego jedzenia. Na szybki posiłek sprawdzi się sałatka lub kanapka. Ale przychodzą takie dni, że mamy ochotę na coś innego. I wtedy z pomocą przychodzą przepisy takie jak ten. Pieczony bakłażan z musem pomidorowym to smaczna, zdrowa i do tego bardzo odżywcza kolacja dla każdego.

PIECZONY BAKŁAŻAN Z MUSEM POMIDOROWYM

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 2/3 szklanki pomidorów z puszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 tofu silken,
  • 4 kromki chleba,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól.

Marynata:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Składniki na marynatę mieszamy bez soli.

2. Bakłażana kroimy w plastry i z każdej strony nacieramy solą, a następnie polewamy marynatą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Pomidory umieszczamy wraz z przyprawami w garnku i zagotowujemy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy 10 minut.

4. Upieczonego bakłażana przekładamy na talerz, smarujemy musem z pomidorów i układamy kawałki tofu.

5. Podajemy z pieczywem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *