FASOLOWA PASTA Z DOMOWYMI KRAKERSAMI

FASOLOWA PASTA Z DOMOWYMI KRAKERSAMI
Imprezowe przekąski to nie lada wyzwanie, zwłaszcza dla zapracowanych lub niechętnych do domowych przygotowań a chętnych do organizacji domówki czy spotkania w doborowym towarzystwie. W sklepie tego wszystkiego jest pełno, ale zapraszając bliskie nam osoby raczej zależy nam na tym, żeby dobrze wspominały wieczór, bez zbędnych atrakcji następnego dnia. Rewolucję w brzuchu, wzrost na wadze o parę kilo i tego typu dolegliwości. Może to wszystko brzmi dla niektórych strasznie i przesadnie, jednak tak często się zdarza. Dlatego dla moich bliskich staram się zawsze coś w domu przygotować i nawet jeśli przynoszą ze sobą szybkie i nie zawsze zdrowe chrupaczki, to na moim stole jest zawsze alternatywa dla tej masowej produkcji. Domowe krakersy z warzywnymi pastami to nic skomplikowanego i czasochłonnego a za to jakie pożywne i odżywcze a co najważniejsze smaczne.
FASOLOWA PASTA Z DOMOWYMI KRAKERSAMI

Składniki na pastę:

  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • 1 ugotowana marchewka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki pasty sezamowej,
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1 łyżka pestek granatu,
  • garść kiełków brokuła,
  • sól.

 Składniki na krakersy: 

  • 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/4 szklanki zimnej wody,
  • 2 łyżki maku,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól.

Przygotowanie: 

1. Fasolę odcedzamy i przelewamy wodą, następnie umieszczamy w pojemniku blendera z przyprawami, olej, ugotowaną marchewką oraz pastę sezamową i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Przekładamy do miseczki, dekorujemy kiełkami brokuła i pestkami granatu.

2. Mąkę orkiszową przesiewamy przez sitko wraz z solą i proszkiem do pieczenia do miski. Do mąki dodajemy mak, sezam oraz stopniowo wodę zamiennie z oliwą z oliwek i wyrabiamy ciasto.

3. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę/blat, wałkujemy na placek o grubości około 2mm, następnie za pomocą noża wykrawamy trójkąty, aby przypominały krakersy. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wykładamy przygotowane krakersy jeden obok drugiego. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Gotowe i przestudzone krakersy podajemy z wcześniej przygotowaną pastą.

Smacznego!

Porada: krakersy można przygotować zarówno z mąki pszennej jak i żytniej. Jednak należy pamiętać, że mąka żytnia ma lekko gorzki smak i nie zawsze wszystkim pasuje.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *