SAŁATA Z SOSEM MUSZTARDOWY
Kwiecień już z nami, a wraz z nimi piękna pogoda. Szkoda byłoby z niej nie skorzystać i nie zorganizować grilla ze znajomymi lub rodziną. Na grillu możemy przyrządzić tak na prawdę wszystko. Warto pamiętać tylko o odpowiedniej marynacie i dodatkach do niego. Idealnie sprawdzi się sałatka z sosem musztardowym. Szybka, zdrowa i do tego bardzo łatwa w przygotowaniu.
SAŁATKA Z SOSEM MUSZTARDOWYM
Składniki:
- 2 garści rukoli,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 pomidora,
- 1/2 naturalnego tofu,
- 2 łyżki śmietany owsianej,
- 1 łyżeczka francuskiej musztardy,
- pieprz, sól.
Marynata do tofu:
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
1. Składniki na marynatę łączymy ze sobą i dodajemy do niej pokrojone w kostkę tofu. Marnujemy 10 minut.
2. Śmietanę mieszamy z musztardą oraz solą i pieprzem i odstawiamy.
3. Zamarynowane tofu smażymy na suchej patelni do zarumieniania.
4. Na talerzu układamy rukolę, pokrojone w kostkę warzywa, usmażone tofu i polewamy sosem.
Smacznego!