SAŁATKA Z PIECZONYM KALAFIOREM I SOSEM SEZAMOWYM
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki i są ze mną prawie codziennie. Często się zastanawiam, dlatego właśnie sałatka pojawia się wieczorem. Odpowiedź jest prosta – sałatkę bardzo szybko można przygotować i to właśnie wieczorem mam najmniejszy apetyt, więc sprawdza się idealnie.
SAŁATKA Z PIECZONYM KALAFIOREM I SOSEM SEZAMOWYM
Składniki:
- 1 mała główka kalafiora,
- 10 łyżek ciecierzycy konserwowej,
- roszponka.
Na sos:
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 2 łyżki tahini,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pieprz, sól
Przygotowanie:
1. Kalafiora dzielimy na różyczki, posypujemy solą i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzimy.
2. Ciecierzycę przelewamy pod bieżącą wodą.
3. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
4. Roszponkę przekładamy do miski, dodajemy upieczonego kalafiora, ciecierzycę i wszystko polewamy sosem. Mieszamy.
Smacznego!