SAŁATKA Z PIECZONYM KALAFIOREM I SOSEM SEZAMOWYM

SAŁATKA Z PIECZONYM KALAFIOREM I SOSEM SEZAMOWYM

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki i są ze mną prawie codziennie. Często się zastanawiam, dlatego właśnie sałatka pojawia się wieczorem. Odpowiedź jest prosta – sałatkę bardzo szybko można przygotować i to właśnie wieczorem mam najmniejszy apetyt, więc sprawdza się idealnie.

SAŁATKA Z PIECZONYM KALAFIOREM I SOSEM SEZAMOWYM

Składniki:

  • 1 mała główka kalafiora,
  • 10 łyżek ciecierzycy konserwowej,
  • roszponka.

Na sos:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 2 łyżki tahini,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Kalafiora dzielimy na różyczki, posypujemy solą i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzimy.

2. Ciecierzycę przelewamy pod bieżącą wodą.

3. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

4. Roszponkę przekładamy do miski, dodajemy upieczonego kalafiora, ciecierzycę i wszystko polewamy sosem. Mieszamy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *