WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA

WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA

Wielkanoc to babkowe święta. Nie wiem czy dla wszystkich, ale dla mnie na pewno. Nie ukrywam, że za bardzo nie przepadam za ciastami z masami, a zwłaszcza za takimi, które długo trzeba przygotowywać. W tym czasie stawiam przede wszystkim na smaczne i szybkie ciasta. Taki jest mazurek, jak również babka. Czekoladowa na blogu już jest, więc przyszedł czas na cytrynową.

WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka ksylitolu,
  • 1 kisiel cytrynowy,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Siemię lniane mielimy i łączymy z 7 łyżkami ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy.

2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy papkę z siemienia i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.

3. Formę smarujemy olejem i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 1h. Studzimy i dekorujemy według uznania.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *