WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA
Wielkanoc to babkowe święta. Nie wiem czy dla wszystkich, ale dla mnie na pewno. Nie ukrywam, że za bardzo nie przepadam za ciastami z masami, a zwłaszcza za takimi, które długo trzeba przygotowywać. W tym czasie stawiam przede wszystkim na smaczne i szybkie ciasta. Taki jest mazurek, jak również babka. Czekoladowa na blogu już jest, więc przyszedł czas na cytrynową.
WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 szklanka ksylitolu,
- 1 kisiel cytrynowy,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sok z połowy cytryny,
- sól.
Przygotowanie:
1. Siemię lniane mielimy i łączymy z 7 łyżkami ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy.
2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy papkę z siemienia i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
3. Formę smarujemy olejem i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 1h. Studzimy i dekorujemy według uznania.
Smacznego!