ZIELONE SZPARAGI W SOSIE SEROWYM

ZIELONE SZPARAGI W SOSIE SEROWYM

Sezon na szparagi w pełnym rozkwicie, więc żal z tego nie skorzystać. Uwielbiam je, zwłaszcza te zielone. Szparagi mają to do siebie, że mają bardzo delikatny smak, więc wystarczy je lekko przyprawić solą oraz pieprzem i posmakują każdemu. Najczęściej podaje się je podsmażone z sosem holenderskim. Ale jak wiecie, ja i klasyk to sprzeczność. Dlatego mam dla Was inną propozycję. Szparagi z dodatkiem wegańskiego sosu serowego, posmakują za pewne każdemu.

ZIELONE SZPARAGI W SOSIE SEROWYM

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 1 kostka naturalnego tofu,
  • 2 łyżki masła roślinnego,
  • 1 szklanka jogurtu sojowego,
  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 2 kromki chleba,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce i kroimy na pół.

2. Na patelni rozgrzewamy margaryną i wrzucamy szparagi oraz tofu pokrojone w kostkę. Smażymy 10 minut z dodatkiem soli.

3. W garnku umieszczamy jogurt sojowy, płatki drożdżowe oraz sól i pieprz. Gotujemy na niedużym ogniu przez 5 minut.

4. Usmażone szparagi przekładamy na talerz, polewamy sosem serowym i podajemy z grzanką.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *