MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z PIECZONYM TOFU
Makaron pełnoziarnisty jest zdecydowanie zdrowszy. Bogaty w sporą ilość łatwo przyswajalnego błonnika, dużą dawkę cennych witamin i minerałów. W połączeniu z tofu i świeżmy warzywami oraz ziołami, tworzy pyszne i szybkie danie. Z podanych składników wychodzą dwie porcję, więc idealnie na dwa posiłki do pracy.
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z PIECZONYM TOFU
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego spaghetti,
- 1 naturalne tofu,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 mała cukinia,
- 1 marchewka,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- natka pietruszki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Sos sojowy wraz z papryką i łyżką oleju mieszamy w miseczce. Gotową marynatą polewamy tofu pokrojone w prostokąty i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
3. Na pozostałym oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek, marchew oraz cukinię pokrojone w słupki. Smażymy do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu.
4. Do usmażonych warzyw dodajemy makaron oraz natkę pietruszki i chwilę razem podsmażamy.
5. Gotowy makaron przekładamy na talerz, układamy upieczone tofu i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!