MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z PIECZONYM TOFU

MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z PIECZONYM TOFU

Makaron pełnoziarnisty jest zdecydowanie zdrowszy. Bogaty w sporą ilość łatwo przyswajalnego błonnika, dużą dawkę cennych witamin i minerałów. W połączeniu z tofu i świeżmy warzywami oraz ziołami, tworzy pyszne i szybkie danie. Z podanych składników wychodzą dwie porcję, więc idealnie na dwa posiłki do pracy.

MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z PIECZONYM TOFU

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego spaghetti,
  • 1 naturalne tofu,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 marchewka,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • natka pietruszki,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Sos sojowy wraz z papryką i łyżką oleju mieszamy w miseczce. Gotową marynatą polewamy tofu pokrojone w prostokąty i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

3. Na pozostałym oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek, marchew oraz cukinię pokrojone w słupki. Smażymy do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu.

4. Do usmażonych warzyw dodajemy makaron oraz natkę pietruszki i chwilę razem podsmażamy.

5. Gotowy makaron przekładamy na talerz, układamy upieczone tofu i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.