ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW

ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW

Zima to idealny czas, na przygotowanie domowej i sycącej zupy na obiad lub kolację. Coraz to częściej stawiamy na zupy krem, niż te tradycyjne serwowane w większości domów. Zupa krem jest dobrym pomysłem, na przemycenie sporej ilości warzyw bez ich zauważenia. Ta zupa krem z pieczonych warzyw z pierożkami posmakuje każdemu besz wyjątki. Delikatna, kremowa i lekko pikatna.

ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW

Składniki:

  • 2 sztuki marchewki,
  • 1 mała cukinia,
  • puszka pomidorów,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 1/2 naturalnego tofu,
  • 1/2 opakowanie pierożków tortellini,
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Marchew, cukinię, czosnek obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

2. Upieczone warzywa umieszczamy w garnku, dodajemy pomidory z puszki, bulion, mleko kokosowe oraz przyprawy i gotujemy 5 minut. Wlewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładki krem.

3. Pierożki tortellini (w naszej wersji wegańskie z tofu i szpinakiem) gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. Tofu kruszymy w dłoniach i smażymy na patelni z dodatkiem kurkumy, soli i pieprzu.

5. Zupę krem podajemy z pierożkami, kruszonym tofu, płatkami drożdżowymi i liściem bazylii.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *