DOMOWY ZAKWAS BURACZANY
Na wigilijnym stole, nie może zabraknąć barszczu czerwonego, który jest obowiązkową potrawą każdego domu. Sekret pięknego koloru, pysznego smaku i zapachu tkwi w dobrze przygotowanym zakwasie, który warto jest przygotować około 10 dni przez planowanym gotowaniem zupy. Zakwas to skarbnica witamin i smaku. Warto korzystać z jego dobroci przez cały rok. W moim domu barszcz zawsze przygotowuje się dzień wcześniej, aby nabrał smaku i aromatu majeranku, czosnku i świeżo mielonego pieprzu. Takim barszcze zajadają się wszyscy zaproszeni goście, który znika najszybciej z naszego stołu i naszych garnków.
Składniki na 1 litrowy słoik:
- 6 buraków,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, imbir, majeranek, pieprz w ziarnach,
- gaza + gumka recepturka.
Przygotowanie:
1. Buraki myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na cienkie plastry (2 plastry robimy grubsze).
2. Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej sól i studzimy.
3. Na dno słoika wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, kawałek imbiru oraz liście laurowe, a następnie układamy połowę buraków.
4. Wrzucamy kolejną część przypraw razem z czosnkiem oraz majerankiem i pieprzem.
5. Na wierzch układamy grubsze plastry buraków, zalewamy wszystko solanką i przykrywamy gazą, którą ściskamy gumką recepturką.
6. Zakwas odstawiamy na około 10 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie cedzimy i mamy gotowy zakwas na zupę.
Smacznego!