PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
W każdym domu w święta obowiązują inne zwyczaje i tradycje. Jedni choinkę ubierają w dzień Wigilii, inni nie chcą czekać tak długo, tylko dekorują dom dużo wcześniej. Podobnie jest z potrawami świątecznymi. Jedni podają zupę grzybową i barszcz, a inni tylko barszcz. Jedni przygotowują krokiety, inni stawiają na paszteciki. Moja paszteciki są wegańskie i bardzo miękki.
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 25g świeżych drożdży,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- szczypta cukru,
- sól.
Farsz:
- 500g kapusty kiszonej,
- 500g pieczarek,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- kminek,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy do miseczki i posypujemy szczyptą cukru. Wlewamy 2 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej, mleko, rozczyn oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut to wyrośnięcia.
3. Kapustę gotujemy w osolonej wodzie przez 40 minut z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego oraz kminku.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekane pieczarki, smażymy do miękkości.
5. Do pieczarek dodajemy ugotowaną i posiekaną kapustę dodajemy sól oraz pieprz i smażymy razem.
6. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na okrąg i za pomocą szklanki wykrawamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy.
7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Smacznego!