PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

W każdym domu w święta obowiązują inne zwyczaje i tradycje. Jedni choinkę ubierają w dzień Wigilii, inni nie chcą czekać tak długo, tylko dekorują dom dużo wcześniej. Podobnie jest z potrawami świątecznymi. Jedni podają zupę grzybową i barszcz, a inni tylko barszcz. Jedni przygotowują krokiety, inni stawiają na paszteciki. Moja paszteciki są wegańskie i bardzo miękki.

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki:

  • 25g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • szczypta cukru,
  • sól.

Farsz:

  • 500g kapusty kiszonej,
  • 500g pieczarek,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • kminek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Drożdże kruszymy do miseczki i posypujemy szczyptą cukru. Wlewamy 2 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej, mleko, rozczyn oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut to wyrośnięcia.

3. Kapustę gotujemy w osolonej wodzie przez 40 minut z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego oraz kminku.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekane pieczarki, smażymy do miękkości.

5. Do pieczarek dodajemy ugotowaną i posiekaną kapustę dodajemy sól oraz pieprz i smażymy razem.

6. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na okrąg i za pomocą szklanki wykrawamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy.

7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *