BOWL Z KLOPSAMI Z SOCZEWICY I KASZĄ BULGUR
Popularne danie, czyli bowl w wegańskiej lub niewegańskiej wersji, można obecnie spotkać w większej ilości restauracji. Taką miskę możemy zapełnić, takimi warzywami jakie lubimy. Dobrym dodatkiem są domowe sosy, kotleciki oraz ulubiona kasza lub ryż. Moje bowl jest z wykorzystaniem soczewicy, kaszy bulgur oraz świeżych i gotowanych warzyw.
BOWL Z KLOPSAMI Z SOCZEWICY I KASZY BULGUR
Składniki:
- 5 łyżek kaszy bulgury,
- 4 łyżki soczewicy czerwonej,
- 1/2 sztuki awokado,
- 3 małe buraki,
- 1/2 sztuki marchewki,
- garść sałaty,
- 2 pomidory koktajlowe,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
- kolendra,
- 1 łyżeczka ulubionych ziaren,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.
2. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, a marchew w plastry i również gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
3. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut, następnie przekładamy do miski, dodajemy starty na tarce czosnek, curry, sól, pieprz oraz kolendrę i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę.
4. Z masy formujemy małe klopsiki i smażymy na oleju, każdą ze stron.
5. Do miski układamy ugotowaną kaszę, pokrojone w plastry awokado, ugotowane buraczki oraz marchew. Następnie klopsiki oraz sałatę.
6. Wszystko posypujemy solą, sałatę polewamy octem balsamicznym, a wszystko posypujemy ziarnami.
Smacznego!