BOWL Z KLOPSAMI Z SOCZEWICY I KASZĄ BULGUR

BOWL Z KLOPSAMI Z SOCZEWICY I KASZĄ BULGUR

Popularne danie, czyli bowl w wegańskiej lub niewegańskiej wersji, można obecnie spotkać w większej ilości restauracji. Taką miskę możemy zapełnić, takimi warzywami jakie lubimy. Dobrym dodatkiem są domowe sosy, kotleciki oraz ulubiona kasza lub ryż. Moje bowl jest z wykorzystaniem soczewicy, kaszy bulgur oraz świeżych i gotowanych warzyw.

BOWL Z KLOPSAMI Z SOCZEWICY I KASZY BULGUR

Składniki:

  • 5 łyżek kaszy bulgury,
  • 4 łyżki soczewicy czerwonej,
  • 1/2 sztuki awokado,
  • 3 małe buraki,
  • 1/2 sztuki marchewki,
  • garść sałaty,
  • 2 pomidory koktajlowe,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • kolendra,
  • 1 łyżeczka ulubionych ziaren,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.

2. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, a marchew w plastry i również gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

3. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut, następnie przekładamy do miski, dodajemy starty na tarce czosnek, curry, sól, pieprz oraz kolendrę i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę.

4. Z masy formujemy małe klopsiki i smażymy na oleju, każdą ze stron.

5. Do miski układamy ugotowaną kaszę, pokrojone w plastry awokado, ugotowane buraczki oraz marchew. Następnie klopsiki oraz sałatę.

6. Wszystko posypujemy solą, sałatę polewamy octem balsamicznym, a wszystko posypujemy ziarnami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *