GULASZ ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I CIECIERZYCY

GULASZ ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I CIECIERZYCY

Jeśli miałabym wybrać warzywo, które mogłabym jeść cały rok to…- byłyby to pomidory. Zwłaszcza malinówki, które są najsłodszymi pomidorami jakie znam. Uwielbiam ich zapach, kolor a przede wszystkim smak. Zjadam je zarówno na surowo, jak również w formie zupy, gulaszu czy sosu pomidorowego. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na domowy gulasz ze świeżych pomidorów z dodatkiem ciecierzycy i obowiązkowo królowej ziół letnich- czyli świeżej pietruszki, która ma bardzo dużo witaminy C, a i nadaje super smak każdemu daniu.

GULASZ ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I CIECIERZYCY

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 6 świeżych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli,
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól, pieprz.

Do podania:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur,
  • świeża natka pietruszki.

Przygotowanie:

1. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy pół posiekanej cebuli oraz jeden ząbek czosnku, dodajemy pół łyżeczki tymianku oraz sól i smażmy.

2. Do podsmażonej cebuli z ziołami i czosnkiem, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy pod przykryciem 10 minut.

3. Po tym czasie garnek ściągamy z ognia, wsypujemy oregano i za pomocą blendera miksujemy na sos.

4. W osobnym garnku rozgrzewamy pozostałą cześć oliwy, wsypujemy wszystkie papryki i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę, czosnek oraz resztę tymianku i smażmy około 3 minuty.

5. Do posmażonych warzyw, dodajemy pokrojoną cukinię, smażymy kolejne parę minut i wlewamy bulion.

6. Fasolę, ciecierzycę oraz wcześniej przygotowany sos pomidorowy dodajemy do garnka, przyprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem 10 minut.

7. Gotowy gulasz ze świeżych pomidorów i ciecierzycy podajemy z kaszą i świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Gulasz ze świeżych pomidorów i ciecierzycy


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *