GULASZ ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I CIECIERZYCY
Jeśli miałabym wybrać warzywo, które mogłabym jeść cały rok to…- byłyby to pomidory. Zwłaszcza malinówki, które są najsłodszymi pomidorami jakie znam. Uwielbiam ich zapach, kolor a przede wszystkim smak. Zjadam je zarówno na surowo, jak również w formie zupy, gulaszu czy sosu pomidorowego. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na domowy gulasz ze świeżych pomidorów z dodatkiem ciecierzycy i obowiązkowo królowej ziół letnich- czyli świeżej pietruszki, która ma bardzo dużo witaminy C, a i nadaje super smak każdemu daniu.
GULASZ ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I CIECIERZYCY
Składniki:
- 1 cukinia,
- 6 świeżych pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli,
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- sól, pieprz.
Do podania:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur,
- świeża natka pietruszki.
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy pół posiekanej cebuli oraz jeden ząbek czosnku, dodajemy pół łyżeczki tymianku oraz sól i smażmy.
2. Do podsmażonej cebuli z ziołami i czosnkiem, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy pod przykryciem 10 minut.
3. Po tym czasie garnek ściągamy z ognia, wsypujemy oregano i za pomocą blendera miksujemy na sos.
4. W osobnym garnku rozgrzewamy pozostałą cześć oliwy, wsypujemy wszystkie papryki i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę, czosnek oraz resztę tymianku i smażmy około 3 minuty.
5. Do posmażonych warzyw, dodajemy pokrojoną cukinię, smażymy kolejne parę minut i wlewamy bulion.
6. Fasolę, ciecierzycę oraz wcześniej przygotowany sos pomidorowy dodajemy do garnka, przyprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem 10 minut.
7. Gotowy gulasz ze świeżych pomidorów i ciecierzycy podajemy z kaszą i świeżą natką pietruszki.
Smacznego!