SMAŻONE WARZYWA Z SOSEM ORZECHOWYM

SMAŻONE WARZYWA Z SOSEM ORZECHOWYM

Lekki i szybki obiad, to patent na jedzenie dla zabieganych. A co powiecie, aby wykorzystać w takich szybkich daniach metodę Stir-fry? Pewnie nie wszystkim ta metoda jest znana. Stir-fry jest to metoda polegająca na szybkim smażeniu produktów w woku, w bardzo wysokiej temperaturze. Metoda pochodzi ze starożytnych Chin, a jak wiadomo, jeśli coś się sprawdza, to szybko się o tym informacja rozprzestrzenia. Obecnie ta metoda jest popularna na całym świecie, i podzielona na dwa rodzaje stir-fry: chao i bao. W chao chodzi o to, aby w niewielkiej ilości tłuszczu, ale o bardzo wysokiej temperaturze usmażyć w pierwszej kolejności sporą ilość przypraw, a następnie dodawać właściwe składniki dania, zaczynają od tych, które potrzebują najwięcej czasu na patelni. Do zagęszczenia sosu czasami używa się skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, która nadaje idealną konsystencję daniu. Drugi rodzaj to bao, zwana chrupką. Tutaj używa się zdecydowanie mniejszą ilość przypraw, a warzywa smaży się na dużej ilości tłuszczu, również w wysokiej temperaturze. Osobiście częściej wybieram metodę chao, ponieważ jest bardziej aromatyczna i zdrowsza.

SMAŻONE WARZYWA Z SOSEM ORZECHOWYM

Składniki na 1 porcję:

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • kawałek brokuła,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 sztuki papryki czerwonej,
  • 1 łyżka kukurydzy z puszki,
  • 1/2 sztuki cukinii,
  • pół kostki naturalnego tofu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru,
  • świeża natka,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • sól, pieprz.

Na sos:

  • 1 łyżeczka masła orzechowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Na patelni z głębokim dnem lub w woku, rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekany czosnek oraz imbir i podsmażamy. Następnie dodajemy marchew pokrojoną w plastry, brokuła podzielonego na małe różyczki i smażymy.

2. Do podsmażonych warzyw dodajemy cukinię pokrojoną w plastry oraz kukurydzę. Smażymy do miękkości warzyw z dodatkiem soli i pieprzu, co jakiś czas lekko podrzucając.

3. Na drugiej patelni zgrzewamy resztę oliwy, wrzucamy pokrojone w kostkę tofu, dodajemy sos sojowy oraz ostrą paprykę i smażymy.

4. W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki na sos i odstawiamy.

6. Ugotowaną kaszę wykładamy na talerz, następnie usmażone warzywa oraz tofu, wszystko polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Smażone warzywa z sosem orzechowym


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *