MAKARON KONJAC Z TEMPEHEM I GROSZKIEM
Kuchnia azjatycka, to kuchni bogata w bardzo różnorodne produkty, a przede wszystkim przyprawy i smaki. Uwielbiam ją za jej lekkość i za każdym razem inny smak. Coraz to częściej w supermarketach pojawiają się cykliczne wydarzenia, gdzie właśnie możemy znaleźć produkty, które wykorzystywane są w danej kuchni. Ostatnio natknęłam się na makaron konjac. Bardzo mnie zaintrygował jego kształt, a przede wszystkim fakt niewielkiej ilości kalorii. Zagłębiłam temat i okazuje się, że konjac to korzeń chińskiej rośliny w Polsce określanej jako dziwadło. Jest to nietypowa roślina, która kwitnie raz na kilka lat, ale ma bardzo intensywny i nieprzyjemny zapach. W krajach azjatyckich ceniona jest za sporą ilość błonnika, która sprzyja odchudzaniu. Makaron konjac nie ma swojego smaku, więc sprawdzi się idealnie do każdej potrawy.
MAKARON KONJAC Z TEMPEHEM I GROSZKIEM
Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie makaronu konjac,
- 1 tempeh,
- 1 szklanka mrożonego groszku,
- 1/3 sztuki bakłażana,
- garść świeżego szpinaku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej,
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Bakłażana kroimy w większą kostkę, a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy bakłażana z czosnkiem. Smażymy z dodatkiem soli.
2. Do podsmażonego bakłażana dodajemy groszek mrożony, pokrojony w prostokąty tempeh, wlewamy passatę pomidorową i smażymy razem do miękkości warzyw.
3. Makaron opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i dodajemy na patelnie wraz z przyprawami i szpinakiem. Wszystko razem chwilę smażymy, pod koniec dodając płatki drożdżowe.
4. Makaron konjac z tempeh i groszkiem przekładamy na talerz, posypujemy odrobiną płatków drożdżowych i natką pietruszki.
Smacznego!