MAKARON Z CIECIERZYCY W SOSIE A’LA SEROWYM
Odkąd odkryłam makarony ze strączków, to żadne inne nie pojawiają się od dłuższego czasu, u mnie w kuchni. Ten z groszku najmniej mi smakuje, trochę jakbym jadła jakiś pergamin. Ale ten z soczewicy lub ciecierzycy jest przepyszny. Będąc na diecie wegańskiej, warto właśnie takie produkty uwzględniać w diecie, aby dostarczać odpowiednią ilość białka. Taki makaron jest dostępny w każdym, większym supermarkecie, cenowo jest zbliżony do tradycyjnego makaronu pszennego. Ale jest zdecydowanie wartościowszym produktem, pod kątem ilości białka i przeróżnych witamin, a jednocześnie z mniejszą ilością węglowodanów.
MAKARON Z CIECIERZYCY W SOSIE A’LA SEROWYM
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu z ciecierzycy,
- 1/2 szklanki naturalnego jogurtu sojowego,
- 1/2 sztuki bakłażana,
- 4 większe boczniaki,
- 2 łyżka oleju rzepakowego,
- 3 suszone pomidory,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, ale nie płuczemy.
2. Bakłażana kroimy w większą kostkę, a boczniaki w paski.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone warzywa, posypujemy solą i smażmy do miękkości.
4. W miseczce łączymy ze sobą jogurt sojowy, płatki drożdżowe, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
5. Do usmażonych warzyw dodajemy makaron, wlewamy sos i wszystko razem podsmażamy 3 minuty.
6. Gotowy makaron przekładamy na talerz, posypujemy pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego!
Bardzo smaczne😊
Bardzo się cieszę! Smacznego 😊