MAKARON Z CIECIERZYCY W SOSIE A’LA SEROWYM

MAKARON Z CIECIERZYCY W SOSIE A’LA SEROWYM

Odkąd odkryłam makarony ze strączków, to żadne inne nie pojawiają się od dłuższego czasu, u mnie w kuchni. Ten z groszku najmniej mi smakuje, trochę jakbym jadła jakiś pergamin. Ale ten z soczewicy lub ciecierzycy jest przepyszny. Będąc na diecie wegańskiej, warto właśnie takie produkty uwzględniać w diecie, aby dostarczać odpowiednią ilość białka. Taki makaron jest dostępny w każdym, większym supermarkecie, cenowo jest zbliżony do tradycyjnego makaronu pszennego. Ale jest zdecydowanie wartościowszym produktem, pod kątem ilości białka i przeróżnych witamin, a jednocześnie z mniejszą ilością węglowodanów.

MAKARON Z CIECIERZYCY W SOSIE A’LA SEROWYM

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu z ciecierzycy,
  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu sojowego,
  • 1/2 sztuki bakłażana,
  • 4 większe boczniaki,
  • 2 łyżka oleju rzepakowego,
  • 3 suszone pomidory,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, ale nie płuczemy.

2. Bakłażana kroimy w większą kostkę, a boczniaki w paski.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone warzywa, posypujemy solą i smażmy do miękkości.

4. W miseczce łączymy ze sobą jogurt sojowy, płatki drożdżowe, sok z cytryny oraz sól i pieprz.

5. Do usmażonych warzyw dodajemy makaron, wlewamy sos i wszystko razem podsmażamy 3 minuty.

6. Gotowy makaron przekładamy na talerz, posypujemy pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i dekorujemy świeżą bazylią.

Smacznego!



2 thoughts on “MAKARON Z CIECIERZYCY W SOSIE A’LA SEROWYM”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *