MAKARON RYŻOWY Z KOTLECIKAMI Z CIECIERZYCY

MAKARON RYŻOWY Z KOTLECIKAMI Z CIECIERZYCY

Uwielbiam wszystkie makarony i bardzo często goszczą u mnie w menu. Każdy ma swoje ulubione. Ja najczęściej wybieram bezglutenowe. Nie wynika to z faktu problemu z tolerancją glutenu, jednak bardzo lubię ich smak i stąd ten wybór. Do ulubionych zaliczam, ryżowy, kukurydziany i ostatnie moje odkrycie, makaron z zielonej soi. Dzisiaj postawiłam na ryżowy z dodatkiem kotlecików z ciecierzycy i sosu na bazie sosu sojowego, cytryny i ksylitolu.

MAKARON RYŻOWY Z KOTLECIKAMI Z CIECIERZYCY

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego,
  • 1 cukinia,
  • 1 marchew,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu,
  • 2 łyżki wody,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • natka pietruszki.

Na kotlety:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę płuczemy na sitku i przesypujemy do miski.

2. Czosnek oraz cebulę drobno siekamy i na oleju z dodatkiem kuminu podsmażamy.

3. Podsmażoną cebulę z czosnkiem dodajemy do ciecierzycy, dodajemy sól oraz pieprz i za pomocą blendera rozdrabniamy. Formujemy kotleciki w kształcie półksiężyca. Smażymy na patelni grillowej lub zwykłej.

4. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy marchewkę oraz cukinię pokrojoną w słupki.

5. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Sos sojowy wraz z sokiem z cytryny, cukrem i wodą mieszamy w miseczce.

6. Do usmażonych warzyw dodajemy makaron, wlewamy sos i wszystko razem chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając.

7. Makaron przekładamy na talerz, układamy kotlecik i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *