MAKARON RYŻOWY Z KOTLECIKAMI Z CIECIERZYCY
Uwielbiam wszystkie makarony i bardzo często goszczą u mnie w menu. Każdy ma swoje ulubione. Ja najczęściej wybieram bezglutenowe. Nie wynika to z faktu problemu z tolerancją glutenu, jednak bardzo lubię ich smak i stąd ten wybór. Do ulubionych zaliczam, ryżowy, kukurydziany i ostatnie moje odkrycie, makaron z zielonej soi. Dzisiaj postawiłam na ryżowy z dodatkiem kotlecików z ciecierzycy i sosu na bazie sosu sojowego, cytryny i ksylitolu.
MAKARON RYŻOWY Z KOTLECIKAMI Z CIECIERZYCY
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego,
- 1 cukinia,
- 1 marchew,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 2 łyżki cukru/ksylitolu,
- 2 łyżki wody,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- natka pietruszki.
Na kotlety:
- 1 puszka ciecierzycy,
- ząbek czosnku,
- 1/2 małej cebuli,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę płuczemy na sitku i przesypujemy do miski.
2. Czosnek oraz cebulę drobno siekamy i na oleju z dodatkiem kuminu podsmażamy.
3. Podsmażoną cebulę z czosnkiem dodajemy do ciecierzycy, dodajemy sól oraz pieprz i za pomocą blendera rozdrabniamy. Formujemy kotleciki w kształcie półksiężyca. Smażymy na patelni grillowej lub zwykłej.
4. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy marchewkę oraz cukinię pokrojoną w słupki.
5. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Sos sojowy wraz z sokiem z cytryny, cukrem i wodą mieszamy w miseczce.
6. Do usmażonych warzyw dodajemy makaron, wlewamy sos i wszystko razem chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając.
7. Makaron przekładamy na talerz, układamy kotlecik i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!