MAKARON W SOSIE CURRY Z ANANASEM
Chociaż mieszamy w Polsce, to bardzo często sięgamy po dania i produkty z innych państw. Bardzo polubiliśmy się z kuchnią meksykańską, nie brakuje fanów kuchni bałkańskiej. Jednak w naszych domach najczęściej goszczą Włochy. Makaroy, pasty na bazie świeżych pomidorów, czy przez wszystkich lubiana pizza. A co powiecie na makaron w sosie curry na bazie ziaren słonecznika i ananasa? Brzmi dobrze, to zapraszam po przepis.
MAKARON W SOSIE CURRY Z ANANASEM
Składniki:
- 2/3 opakowania makaronu spaghetti,
- 3/4 szklanki ziaren słonecznika,
- 8 plastrów ananasa z puszki,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 małe opakowanie boczniaków,
- 1 łyżka przyprawy curry,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Ziarna słonecznika zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.
2. Ziarna odcedzamy i wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy 3 plastry ananasa, przyprawę curry, ocet oraz pieprz i sól. Miksujemy na gładką pastę.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy pół szklanki wody po gotowaniu makaronu.
4. Boczniaki kroimy w paski i smażymy na oliwie z dodatkiem soli. Następnie dodajemy makaron, pokrojonego ananasa, pastę curry oraz wodę po makaronie. Smażymy razem moment.
5. Makaron przekładamy na talerz i posypujemy płatkami chili.
Smacznego!