ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I WEGAŃSKĄ MOZZARELLĄ
Domowe zapiekanki, to jeden z najszybszych i najprostszych pomysłów na smaczny i zdrowy obiad. Do takich zapiekanego pasuje każde warzywo, w zależności od tego. Jakie mamy w domu lub jakie lubimy. Do warzyw wystarczy dodać makaron, dobry sos i ser. I obiad gotowy.
ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I WEGAŃSKĄ MOZZARELLĄ
Składniki:
- 2 szklanki suchego makaronu rurki,
- 1 większa cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 szklanka wiórek wegańskiej mozzarelli,
- 1 łyżeczka suszonego kopru,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Cukinię kroimy w plastry, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
3. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z mozzarellą. Przyprawy mieszamy ze sobą.
4. Połową upieczonej cukinii wykładamy spód naczynia żaroodpornego i posypujemy połową przypraw, następnie wykładamy makaron i połowę mozzarelli. Na to resztę cukinii, przyprawy i mozzarellę.
5. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!