ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I WEGAŃSKĄ MOZZARELLĄ

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I WEGAŃSKĄ MOZZARELLĄ

Domowe zapiekanki, to jeden z najszybszych i najprostszych pomysłów na smaczny i zdrowy obiad. Do takich zapiekanego pasuje każde warzywo, w zależności od tego. Jakie mamy w domu lub jakie lubimy. Do warzyw wystarczy dodać makaron, dobry sos i ser. I obiad gotowy.

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I WEGAŃSKĄ MOZZARELLĄ

Składniki:

  • 2 szklanki suchego makaronu rurki,
  • 1 większa cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka wiórek wegańskiej mozzarelli,
  • 1 łyżeczka suszonego kopru,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Cukinię kroimy w plastry, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

3. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z mozzarellą. Przyprawy mieszamy ze sobą.

4. Połową upieczonej cukinii wykładamy spód naczynia żaroodpornego i posypujemy połową przypraw, następnie wykładamy makaron i połowę mozzarelli. Na to resztę cukinii, przyprawy i mozzarellę.

5. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *