MAKARON ZE SZPINAKIEM I GRZYBAMI SHIITAKE

Gdy lato z nami, a temperatura przekracza ponad 30 stopni. To nikt z nas nie myśli o spędzaniu dużej ilości czasu w kuchni. A jeść coś przecież trzeba. Z pomocą przychodzą szybkie dania z małą ilością składników, ale zapewniamy, że bardzo smaczne.
MAKARON ZE SZPINAKIEM I GRZYBAMI SHIITAKE
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 12 grzybów shiitake,
- 1 szklanka świeżego szpinaku,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego chilli,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól.
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek wraz z odrobiną soli. Podsmażamy.
2. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem.
3. Na patelnie dodajemy szpinak i blanszujemy.
4. Makaron gotujemy w solonej wodzie i dodajemy na patelnie, bez przelewania wodą.
5. Na patelnie dodajemy grzyby, odrobinę wody z grzybów, sól, natkę pietruszki oraz płatki chilli.
6. Makaron przekładamy na talerze i podajemy ze świeżą natką pietruszki.
Smacznego!

