MARCHEWKOWY MAKARON Z HUMMUSEM I WARZYWAMI

Przebiśniegi na trawnikach, słońce za oknem, a w warzywniakach nowalijki. To znak, że wiosna już jest z nami. Sezon na świeże warzywa otwarty, więc czas z nich przygotować pyszny obiad. Postawiłam na młode marchewki i świeżą natkę pietruszki. W moim odczuciu takie obiady najlepiej sprawdzają się w tygodniu, gdy nie mamy za dużo czasu na gotowanie, a zależy nam wartościowym posiłku.
MARCHEWKOWY MAKARON Z HUMMUSEM I WARZYWAMI
Składniki:
- 4 młode marchewki,
- 6 boczniaków,
- 1/2 sztuki brokuła,
- kawałek pora,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki hummusu,
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Brokuła dzielimy na różyczki. Wodę z dodatkiem soli gotujemy i do niej wrzucamy brokuła. Gotujemy 5 minut. Odcedzamy i przelewamy wątkiem.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwkę z oliwek, wrzucamy drobno posiekany por i podsmażamy.
3. Z marchewek za pomocą obieraczki do warzyw, przygotowujemy makaron. Boczniaki kroimy w paski.
4. Przygotowany makaron oraz boczniaki wrzucamy na patelnie, dodajemy sól oraz pieprz i wszystko razem smażymy pod przykryciem przez 10 minut.
5. Do podsmażonych warzyw wrzucamy brokuła oraz hummus i wszystko razem mieszamy.
6. Gotowy makaron z warzywami i hummusem przekładamy na talerz, posypujemy świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
