NALEŚNIKI Z OGÓRKOWYM TWAROŻKIEM

NALEŚNIKI Z OGÓRKOWYM TWAROŻKIEM

Kolejne do kolekcji, czyli naleśniki. Ale z wytrawnym farszem. Tym razem pomyślałam, żeby wypełnić je jakimś twarożkiem ale nie takim tradycyjnym. W lodówce miała otworzone ogórki konserwowe, które dostałam w weekend u mamy i szkoda, żeby takie domowe przetwory się zepsuły, więc wylądowały w twarożku. Takie naleśniki łatwo spakować do lunch box i zabrać ze sobą. Ja polecam ten z łusek ryżu bardzo pakowny i do tego dwupiętrowy. A przede wszystkim wykonany z naturalnego tworzywa, które nie zanieczyszcza naszego środowiska.

NALEŚNIKI Z OGÓRKOWYM TWAROŻKIEM

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól.

Na twarożek:

  • 1 kostka naturalnego tofu,
  • 8 ogórków konserwowych,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto i dostawiamy na 30 minut.

2. Ogórki kroimy w kostkę i wraz z tofu i przyprawami miksujemy na gładki twarożek.

3. Na rozgrzaną patelnie wlewamy porcję ciasta i smażmy po kilka minut każdą ze stron. Tak postępujemy z całym ciastem.

4. Usmażone naleśniki smarujemy twarożkiem i składamy w trójkąty.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *