NALEŚNIKI Z OGÓRKOWYM TWAROŻKIEM
Kolejne do kolekcji, czyli naleśniki. Ale z wytrawnym farszem. Tym razem pomyślałam, żeby wypełnić je jakimś twarożkiem ale nie takim tradycyjnym. W lodówce miała otworzone ogórki konserwowe, które dostałam w weekend u mamy i szkoda, żeby takie domowe przetwory się zepsuły, więc wylądowały w twarożku. Takie naleśniki łatwo spakować do lunch box i zabrać ze sobą. Ja polecam ten z łusek ryżu bardzo pakowny i do tego dwupiętrowy. A przede wszystkim wykonany z naturalnego tworzywa, które nie zanieczyszcza naszego środowiska.
NALEŚNIKI Z OGÓRKOWYM TWAROŻKIEM
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sól.
Na twarożek:
- 1 kostka naturalnego tofu,
- 8 ogórków konserwowych,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto i dostawiamy na 30 minut.
2. Ogórki kroimy w kostkę i wraz z tofu i przyprawami miksujemy na gładki twarożek.
3. Na rozgrzaną patelnie wlewamy porcję ciasta i smażmy po kilka minut każdą ze stron. Tak postępujemy z całym ciastem.
4. Usmażone naleśniki smarujemy twarożkiem i składamy w trójkąty.
Smacznego!