PIECZONE KOTLETY Z CIECIERZYCY
Pasję do gotowania uwielbiam łączyć z podróżami. Tymi blisko mojego miejsca zamieszania czyli Polskie miasta i góry, zwiedzając okolicę ale również, które wzbogacają moją wiedzę na temat regionalnej kuchni i wszystkich tradycyjnych dań, które związane się z danym Państwem. Pierwszy raz prawdziwe falafele jadłam w Egipcie, które skradły moje kubki smakowe. Idealna konstrukcja, odpowiednio dobrane przyprawy i dodatki. Tradycyjne falafele smaży się na głębokim tłuszczu i dzięki temu są bardzo chrupiące. Ja jednak nie jestem zwolenniczką takiego sposobem przyrządzania potraw, dlatego moje falafele zostały przygotowane w piekarniku. Pieczone kotleciki z ciecierzycy idealnie sprawdzą się jako danie główne z ulubioną kaszą i sałatką, ale również jako szybka przekąska na spotkanie ze znajomymi.
PIECZONY KOTLETY Z CIECIERZYCY
Składniki na 20 sztuk:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy namoczonej przez noc w zimnej wodzie,
- 10 suszonych śliwek,
- 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 gałązki natki pietruszki,
- 2 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki kardamonu,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Namoczoną ciecierzycę odcedzamy z wody, wrzucamy do pojemnika blendera i mielimy. Następnie dodajemy śliwki, cebule, czosnek, natkę pietruszki oraz przyprawy i wszystko ponownie mielimy. Masę na kotlety wkładamy do lodówki na 30 minut.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek. Z masy formujemy kotleciki i układamy na blaszce. Pieczemy po 8 minut każdą ze stron.
3. Pieczone kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porada: jeśli masa na kotlety będzie sucha, należy dodać 1 lub 2 łyżki wody.