PIECZONE KOTLETY Z CIECIERZYCY

PIECZONE KOTLETY Z CIECIERZYCY

Pasję do gotowania uwielbiam łączyć z podróżami. Tymi blisko mojego miejsca zamieszania czyli Polskie miasta i góry, zwiedzając okolicę ale również, które wzbogacają moją wiedzę na temat regionalnej kuchni i wszystkich tradycyjnych dań, które związane się z danym Państwem. Pierwszy raz prawdziwe falafele jadłam w Egipcie, które skradły moje kubki smakowe. Idealna konstrukcja, odpowiednio dobrane przyprawy i dodatki. Tradycyjne falafele smaży się na głębokim tłuszczu i dzięki temu są bardzo chrupiące. Ja jednak nie jestem zwolenniczką takiego sposobem przyrządzania potraw, dlatego moje falafele zostały przygotowane w piekarniku. Pieczone kotleciki z ciecierzycy idealnie sprawdzą się jako danie główne z ulubioną kaszą i sałatką, ale również jako szybka przekąska na spotkanie ze znajomymi.

PIECZONY KOTLETY Z CIECIERZYCY 

Składniki na 20 sztuk:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy namoczonej przez noc w zimnej wodzie,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 gałązki natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Namoczoną ciecierzycę odcedzamy z wody, wrzucamy do pojemnika blendera i mielimy. Następnie dodajemy śliwki, cebule, czosnek, natkę pietruszki oraz przyprawy i wszystko ponownie mielimy. Masę na kotlety wkładamy do lodówki na 30 minut.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek. Z masy formujemy kotleciki i układamy na blaszce. Pieczemy po 8 minut każdą ze stron.

3. Pieczone kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

 Porada: jeśli masa na kotlety będzie sucha, należy dodać 1 lub 2 łyżki wody.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *