PIECZONE PIEROGI Z MEKSYKAŃSKIM FARSZEM
Tradycyjne pierogi każdy z nas zna i lubi. Takie pieczone pierwszy raz miałam okazję spróbować w jednej z bardzo znanych restauracji we Wrocławiu. Dawno u nich już nie byłam, więc pomyślałam, że spróbuje otworzyć ich smaki w domu i zrobić samodzielnie. Moje są w wegańskiej wersji. Z podanych składników wychodzą cztery porcje pieczonych pierogów.
PIECZONE PIEROGI Z MEKSYKAŃSKIM FARSZEM
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 25g świeżych drożdży,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól.
Na farsz:
- 1 naturalne tofu,
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- 1 szklanka passaty pomidorowej,
- 1 szklanka czerwonej fasoli,
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 1/2 sztuki papryki czerwonej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy w dłoni, posypujemy cukrem, następnie wlewamy 3 łyżki ciepłej wody oraz 3 płaskie łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na 10 minut.
2. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn, oliwę, wodę, sól i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę wraz z drobno pokrojoną papryką i przyprawami. Podsmażamy.
4. Do podsmażonych warzyw kruszymy w dłoni tofu, wlewamy bulion i smażymy dalej przez 10 minut.
5. Na patelnię wlewamy passatę, dodajemy kukurydzę oraz fasolę i gotujemy jeszcze moment.
6. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy za pomocą szklanki większe kółka, umieszczamy porcję farszu i sklejamy.
7. Piecuchy pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Podajemy z ulubionym sosem lub surówką.
Smacznego!