PIECZONE PIEROGI Z MEKSYKAŃSKIM FARSZEM

PIECZONE PIEROGI Z MEKSYKAŃSKIM FARSZEM

Tradycyjne pierogi każdy z nas zna i lubi. Takie pieczone pierwszy raz miałam okazję spróbować w jednej z bardzo znanych restauracji we Wrocławiu. Dawno u nich już nie byłam, więc pomyślałam, że spróbuje otworzyć ich smaki w domu i zrobić samodzielnie. Moje są w wegańskiej wersji. Z podanych składników wychodzą cztery porcje pieczonych pierogów.

PIECZONE PIEROGI Z MEKSYKAŃSKIM FARSZEM

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól.

Na farsz:

  • 1 naturalne tofu,
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
  • 1 szklanka passaty pomidorowej,
  • 1 szklanka czerwonej fasoli,
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 1/2 sztuki papryki czerwonej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Drożdże kruszymy w dłoni, posypujemy cukrem, następnie wlewamy 3 łyżki ciepłej wody oraz 3 płaskie łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na 10 minut.

2. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn, oliwę, wodę, sól i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę wraz z drobno pokrojoną papryką i przyprawami. Podsmażamy.

4. Do podsmażonych warzyw kruszymy w dłoni tofu, wlewamy bulion i smażymy dalej przez 10 minut.

5. Na patelnię wlewamy passatę, dodajemy kukurydzę oraz fasolę i gotujemy jeszcze moment.

6. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy za pomocą szklanki większe kółka, umieszczamy porcję farszu i sklejamy.

7. Piecuchy pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Podajemy z ulubionym sosem lub surówką.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *