PIECZONE ZIEMNIAKI Z WEGAŃSKIM GZIKIEM

PIECZONE ZIEMNIAKI Z WEGAŃSKIM GZIKIEM

Gzik to danie wywodzące się z kuchni wielkopolskiej. Początkowo taki gzik był podawany w piątek, jako danie postne. Jednak z czasem zyskało na popularności i obecnie możemy spotkać je w większości różnych restauracji. Sekret tkwi w prostocie tego dania. Dlatego powstanowiłam przygotować gzika, ale w wegańskiej wersji z dodatkiem świeżego pomidora i szczypiorku.

PIECZONE ZIEMNIAKI Z WEGAŃSKIM GZIKIEM

Składniki:

  • 6 większych ziemniaków,
  • 1 naturalne tofu,
  • 1 łyżka jogurtu kokosowego,
  • 1 łyżeczka posiekanej cebuli,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku,
  • 1 pomidor,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki szorujemy i pieczemy na papierze 35 minut w łupkach, w temperaturze 220 stopni.

2. Tofu rozdrabniamy w dłoniach, dodajemy jogurt oraz ocet i miksujemy blenderem na gładki serek.

3. Do twarożku dodajemy cebulę, pierz i sól. Mieszamy.

4. Rozcinamy ziemniaka i nakładamy porcję wegańskiego gzika oraz pomidor pokrojony w kostkę.

5. Dekorujemy szczypiorkiem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *