PIECZONE ZIEMNIAKI Z WEGAŃSKIM GZIKIEM

Gzik to danie wywodzące się z kuchni wielkopolskiej. Początkowo taki gzik był podawany w piątek, jako danie postne. Jednak z czasem zyskało na popularności i obecnie możemy spotkać je w większości różnych restauracji. Sekret tkwi w prostocie tego dania. Dlatego powstanowiłam przygotować gzika, ale w wegańskiej wersji z dodatkiem świeżego pomidora i szczypiorku.
PIECZONE ZIEMNIAKI Z WEGAŃSKIM GZIKIEM
Składniki:
- 6 większych ziemniaków,
- 1 naturalne tofu,
- 1 łyżka jogurtu kokosowego,
- 1 łyżeczka posiekanej cebuli,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku,
- 1 pomidor,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki szorujemy i pieczemy na papierze 35 minut w łupkach, w temperaturze 220 stopni.
2. Tofu rozdrabniamy w dłoniach, dodajemy jogurt oraz ocet i miksujemy blenderem na gładki serek.
3. Do twarożku dodajemy cebulę, pierz i sól. Mieszamy.
4. Rozcinamy ziemniaka i nakładamy porcję wegańskiego gzika oraz pomidor pokrojony w kostkę.
5. Dekorujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
