PIEROGI Z CIECIERZYCĄ I SZPINAKIEM
Kawałek cienkiego placka, wypełnionego słonym lub słodkim farszem. Zazwyczaj ugotowane i podane ze smażoną cebulką lub śmietaną. Niby nic takiego, ale robią furorę w każdym domu. Najbardziej znane pierogi to ruskie, czyli wypełnione farszem z białego sera i ziemniaków. Za czasów, kiedy jeszcze jadłam nabiał, to były najlepsze pierogi dla mnie, które często robiła mama lub babcia. Uwielbiałam je, jednak moja świadoma zmiana sposobu odżywiania, nie powoduje, że pierogów nie mogę jeść. Często robię ruskie ale w wersji wege, czyli zamiast sera używam tofu. Jednak farszy do pierogów, może być tyle, ile sobie sami wymyślimy. Nadają się zarówno owoce, i z takich cieszą się najbardziej dzieciaczki, a tymi z wytrawnym farszem, zachwycają się dorośli. Moja propozycja to farsz ze szpinaku i ciecierzycy. Pierogi idealnie smakują z jogurtem/ śmietaną i koperkiem.
PIEROGI Z CIECIERZYCĄ I SZPINAKIEM
Składniki na 50 pierogów:
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 2 łyżki oleju,
- 1 szklanka gorącej wody,
- szczypta soli.
Farsz:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
- 1 opakowanie świeżego szpinaku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżki posiekanej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Mąkę wraz z solą przesiewamy na stolnicę lub blat, wlewamy olej oraz stopniowo wodę i zagniatamy ciasto.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę oraz czosnek i podsmażamy.
3. Do podsmażonej cebuli i czosnku, dodajemy szpinak oraz ciecierzycę i razem wszystko smażymy.
4. Ciecierzycę wraz ze szpinakiem przekładamy do pojemnika i kilka razy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera lekko rozdrabniamy farsz, doprawiamy wędzoną papryką.
5. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, przy pomocy szklanki wykrawamy kółka, napełniamy je farszem i sklejamy.
6. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie.
7. Pierogi z ciecierzycą i szpinakiem, podajemy z jogurtem sojowym i świeżym koperkiem.
Smacznego!