WEGAŃSKA A’LA CARBONARA Z DYNIĄ
Często kuchnia włoska kojarzy się wszystkim z pizzą i makaronem z sosem pomidorowy. Jednak jak zagłębimy się w ich kuchnie, to odkryjemy nie jedno danie, które zachęca zarówno wyglądem jak i smakiem. Słyną przede wszystkich z wyjątkowych pomidorów, serów, owoców morza, pysznych deserów, wina i obowiązkowo kawy. W ich kuchni, ku mojej uciesze i innych osób unikających produktów odzwierzęcych. Nie brakuje dań na bazie warzyw, strączków czy ryżu. Dzisiaj mam dla Was klasyk kuchni włoskiej, czy pasta a’la carbonara, ale w wersji wege i z dodatkiem mojej ukochanej dyni, która stała się dopełnieniem całego dania. Wegańska a’la carbonara z dynią, to idealny pomysł na kolację ze znajomymi przy lampce dobrego wina.
WEGAŃSKA A’LA CARBONARA
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu z ciecierzycy,
- kawałek dyni,
- 1 kostka wędzonego tofu,
- 1/2 szklanki śmietany owsianej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól oraz pieprz.
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz dynię pokrojoną w drobną kostkę i smażymy 4 minuty.
3. Na patelnie wlewamy odrobinę wody z ugotowanego makaronu, dodajemy sól, przykrywamy pokrywką i smażymy dalej do miękkości dyni.
4. Do usmażonej dyni dodajemy pokrojone w kostkę tofu, ugotowany makaron i wlewamy śmietanę owsianą z dodatkiem soli oraz pieprzu.
5. Wszystko smażymy jeszcze jakieś 5 minut.
6. Makaron przekładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!