WEGAŃSKI POKE BOWL
Poke bowl to jedno z bardziej sycących dań. W jego skład wchodzą węglowodany w postaci kaszy lub ryż, białko w mojej wersji tofu i boczniaki, spora ilość świeżych i pieczonych warzyw, a dopełnieniem smaku jest wyrazisty sos. Do smaku można dodać świeże zioła. Najbardziej sprawdza się kolendra, która nadaje daniu wyrazisty posmak cytrusów i świeżości. Wegański poke bowl to idealny pomysł na pyszny obiad.
WEGAŃSKI POKE BOWL
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu,
- 1 naturalne tofu,
- 2 łyżki surówki z białej kapusty,
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
- 1 mała cukinia,
- 3 większe boczniaki,
- 1 marchewka,
- garść rukoli,
- 2 rzodkiewki,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżeczka curry,
- słodka papryka,
- pieprz, sól.
Na sos:
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 łyżka majonezu wegańskiego,
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego.
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Marchewkę kroimy w kostkę i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ciecierzycę posypujemy przyprawą curry i polewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. Wykładamy na blaszkę.
4. Cukinie kroimy w pół plastry, wykładamy na blaszkę, polewamy łyżeczką oleju sezamowego i posypujemy solą.
5. Boczniaki kroimy na paski, tofu w plastry. Resztą oleju sezamowego łączymy z 2 łyżkami sosu sojowego i polewamy sosem boczniaki i tofu. Układamy również na blaszce. Wszystko pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
6. Składniku na sos umieszczamy w miseczce, dodajemy łyżkę wody i łączymy, to uzyskania konsystencji sosu.
7. Na duży talerz lub miskę wykładamy warzywa, ryż, tofu, ciecierzycę, sałatkę z białej kapusty i rukolę, którą polewamy sosem, a na sam koniec plastry rzodkiewki. Posypujemy solą.
Smacznego!