WEGAŃSKI POKE BOWL

WEGAŃSKI POKE BOWL

Poke bowl to jedno z bardziej sycących dań. W jego skład wchodzą węglowodany w postaci kaszy lub ryż, białko w mojej wersji tofu i boczniaki, spora ilość świeżych i pieczonych warzyw, a dopełnieniem smaku jest wyrazisty sos. Do smaku można dodać świeże zioła. Najbardziej sprawdza się kolendra, która nadaje daniu wyrazisty posmak cytrusów i świeżości. Wegański poke bowl to idealny pomysł na pyszny obiad.

WEGAŃSKI POKE BOWL

Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu,
  • 1 naturalne tofu,
  • 2 łyżki surówki z białej kapusty,
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 mała cukinia,
  • 3 większe boczniaki,
  • 1 marchewka,
  • garść rukoli,
  • 2 rzodkiewki,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • słodka papryka,
  • pieprz, sól.

Na sos:

  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżka majonezu wegańskiego,
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego.

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Marchewkę kroimy w kostkę i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Ciecierzycę posypujemy przyprawą curry i polewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. Wykładamy na blaszkę.

4. Cukinie kroimy w pół plastry, wykładamy na blaszkę, polewamy łyżeczką oleju sezamowego i posypujemy solą.

5. Boczniaki kroimy na paski, tofu w plastry. Resztą oleju sezamowego łączymy z 2 łyżkami sosu sojowego i polewamy sosem boczniaki i tofu. Układamy również na blaszce. Wszystko pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

6. Składniku na sos umieszczamy w miseczce, dodajemy łyżkę wody i łączymy, to uzyskania konsystencji sosu.

7. Na duży talerz lub miskę wykładamy warzywa, ryż, tofu, ciecierzycę, sałatkę z białej kapusty i rukolę, którą polewamy sosem, a na sam koniec plastry rzodkiewki. Posypujemy solą.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *