WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań kapuścianych polskiej kuchni zaraz po bigosie. W tradycyjnej wersji znajdziemy, ryż z mięsem zawinięty w liście kapusty i do tego sos pomidorowy. Moje zdecydowanie odbiegają od tradycyjnych i w nich nie znajdziecie mięsa ani ryżu, tylko soczewicę i pieczarki. Jeśli jesteście ciekawi jak smakują, to lećcie do sklepu po kapustę i przygotujcie je z moim przepisem.
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ
Składniki:
- 1 mała główka kapusty,
- 2 szklanki czerwonej soczewicy,
- 500g pieczarek,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- 5 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 łyżki margaryny,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąb. Wrzucamy do gotujące się wody z dodatkiem soli i gotujemy około 8 minut, następnie odwracamy i gotujemy kolejne 5 minut.
2. Wyjmujemy kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozbieramy z liści. Z każdego liścia odcinamy delikatnie zgrubienia.
3. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
4. Na oleju podsmażamy cebulę i dodajemy drobno posiekane pieczarki, sól i smażymy do miękkości.
5. Pieczarki łączymy z soczewicą, doprawiamy do smaku.
6. Na spód rondla wykładamy margarynę, a następnie większe liście kapusty, aby przykryły dno.
7. Wybieramy małe liści i do nich nakładamy porcję farszu, zwijamy i układamy w garnku.
8. Koncentrat łączymy z 2 szklankami przegotowanej wody oraz przyprawami i wlewamy do gołąbków. Przykrywamy dużymi liśćmi i gotujemy około 50 minut, na niewielkim ogniu.
Smacznego!