WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ

WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ

Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań kapuścianych polskiej kuchni zaraz po bigosie. W tradycyjnej wersji znajdziemy, ryż z mięsem zawinięty w liście kapusty i do tego sos pomidorowy. Moje zdecydowanie odbiegają od tradycyjnych i w nich nie znajdziecie mięsa ani ryżu, tylko soczewicę i pieczarki. Jeśli jesteście ciekawi jak smakują, to lećcie do sklepu po kapustę i przygotujcie je z moim przepisem.

WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty,
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 500g pieczarek,
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
  • 5 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki margaryny,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąb. Wrzucamy do gotujące się wody z dodatkiem soli i gotujemy około 8 minut, następnie odwracamy i gotujemy kolejne 5 minut.

2. Wyjmujemy kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozbieramy z liści. Z każdego liścia odcinamy delikatnie zgrubienia.

3. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

4. Na oleju podsmażamy cebulę i dodajemy drobno posiekane pieczarki, sól i smażymy do miękkości.

5. Pieczarki łączymy z soczewicą, doprawiamy do smaku.

6. Na spód rondla wykładamy margarynę, a następnie większe liście kapusty, aby przykryły dno.

7. Wybieramy małe liści i do nich nakładamy porcję farszu, zwijamy i układamy w garnku.

8. Koncentrat łączymy z 2 szklankami przegotowanej wody oraz przyprawami i wlewamy do gołąbków. Przykrywamy dużymi liśćmi i gotujemy około 50 minut, na niewielkim ogniu.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *