PIECZONY KALAFIOR Z KOPERKIEM
Kalafior to warzywo, które jest zarówno bardzo zdrowe i do tego pyszne. Kalafiora można ugotować, upiec lub starty na tarce, może zastąpić ryż. Sezon grillowy rozpoczęty, więc upieczony kalafior idealnie sprawdzić się jako dodatek do dań z ognia. Należy go tylko odpowiednio zamarynować i upiec.
PIECZONY KALAFIOR Z KOPERKIEM
Składniki:
- 1 główka kalafiora,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 1 łyżeczka soku z kiszonych ogórków,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka świeżego kopru,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Kalafiora myjemy i odcinamy od niego liście.
2. Składniki na marynatę mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut.
3. Gotową marynatą smarujemy kalafiora, zawijamy w folie aluminiową i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Upieczonego kalafiora posypujemy koperkiem i podajemy do dań grillowych.
Smacznego!