PIECZONY KALAFIOR Z KOPERKIEM

PIECZONY KALAFIOR Z KOPERKIEM

Kalafior to warzywo, które jest zarówno bardzo zdrowe i do tego pyszne. Kalafiora można ugotować, upiec lub starty na tarce, może zastąpić ryż. Sezon grillowy rozpoczęty, więc upieczony kalafior idealnie sprawdzić się jako dodatek do dań z ognia. Należy go tylko odpowiednio zamarynować i upiec.

PIECZONY KALAFIOR Z KOPERKIEM

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka soku z kiszonych ogórków,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka świeżego kopru,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Kalafiora myjemy i odcinamy od niego liście.

2. Składniki na marynatę mieszamy ze sobą i odstawiamy na 10 minut.

3. Gotową marynatą smarujemy kalafiora, zawijamy w folie aluminiową i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Upieczonego kalafiora posypujemy koperkiem i podajemy do dań grillowych.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *