WEGAŃSKI SER Z ZIEMNIAKA

WEGAŃSKI SER Z ZIEMNIAKA

Przysmak każdego wegan, czyli płatki drożdżowe. W smaku przypominają parmezan, który bardzo często dodawany jest do pesto i do różnych makaronów. Płatki drożdżowe to skarbnica różnych witamin, głównie z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ser z ziemniaka właśnie dzięki płatkom ma konsystencję rozpuszczonego zwykłego sera i smaku sera. Kremowy, delikatny i bardzo uniwersalny ser z ziemniaka, idealny jako przekąska do świeżych warzyw lub do makaronu.

WEGAŃSKI SER Z ZIEMNIAKA

Składniki:

  • 4 nieduże ziemniaki,
  • 3 łyżki płatków drożdżowych,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki wody z ugotowanych ziemniaków,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki gotujemy w wodzie z solą.

2. Ziemniaki umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy płatki drożdżowe, olej, przyprawy i miksujemy na gładki ser.

3. Gotowy ser przekładamy do miseczki i podajemy ze świeżymi warzywami. Przechowywać w zamkniętym pojemniku maksymalnie 3 dni.

Smacznego!



1 thought on “WEGAŃSKI SER Z ZIEMNIAKA”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *