WEGAŃSKI SER Z ZIEMNIAKA

Przysmak każdego wegan, czyli płatki drożdżowe. W smaku przypominają parmezan, który bardzo często dodawany jest do pesto i do różnych makaronów. Płatki drożdżowe to skarbnica różnych witamin, głównie z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ser z ziemniaka właśnie dzięki płatkom ma konsystencję rozpuszczonego zwykłego sera i smaku sera. Kremowy, delikatny i bardzo uniwersalny ser z ziemniaka, idealny jako przekąska do świeżych warzyw lub do makaronu.
WEGAŃSKI SER Z ZIEMNIAKA
Składniki:
- 4 nieduże ziemniaki,
- 3 łyżki płatków drożdżowych,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki wody z ugotowanych ziemniaków,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w wodzie z solą.
2. Ziemniaki umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy płatki drożdżowe, olej, przyprawy i miksujemy na gładki ser.
3. Gotowy ser przekładamy do miseczki i podajemy ze świeżymi warzywami. Przechowywać w zamkniętym pojemniku maksymalnie 3 dni.
Smacznego!

1 thoughts on “WEGAŃSKI SER Z ZIEMNIAKA”