BURGER Z CZARNEJ SOCZEWICY W GRAHAMCE

BURGER Z CZARNEJ SOCZEWICY W GRAHAMCE

Każdy z nas co jakiś czas mam ochotę na jakiegoś fast food. Mowa tutaj o burgerze, frytkach czy jeszcze jakiś innych daniach serwowanych w barach szybkiej obsługi. Ale jak wiadomo, takie dania to ogromna ilość tłuszczu, soli i węglowodanów. A co powiedzie na fast food, ale w zdrowszej wersji? Proponuję zrobić sobie taki z czarnej soczewicy i podać go w grahamce.

BURGER Z CZARNEJ SOCZEWICY W GRAHAMCE

Składniki:

  • 1 szklanka czarnej soczewicy,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pietruszka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz, sól.

Dodatki:

  • 3 bułki grahamki,
  • garść rukoli,
  • 1 duża pieczarka,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 2 łyżeczki pasty wasabi,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki majonezu.

Przygotowanie:

1. Soczewicę zalewamy wrzątkiem (przyśpieszy to proces moczenia) i zostawiamy na 3h. Po tym czasie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

2. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy, pietruszkę ścieramy na tarce i podsmażamy na łyżce oleju. Studzimy.

3. Na tej samej patelni podsmażamy plastry pieczarek.

4. Soczewice przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy posmażoną cebulą z czosnkiem, bułkę tartą, przyprawy oraz olej i blendujemy.

5. Z powstałej masy formujemy 3 większe burgery i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Bułki podpiekamy na patelni lub w piekarniku.

7. Ketchup mieszamy z majonezem.

8. Spód bułki smarujemy majonezem, układamy rukolę, plastry ogórków, burgera, smarujemy pastą wasabi, pieczarkę, rukolę i przykrywamy drugą częścią bułki, również posmarowaną majonezem z ketchupem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *