BURGER Z CZARNEJ SOCZEWICY W GRAHAMCE
Każdy z nas co jakiś czas mam ochotę na jakiegoś fast food. Mowa tutaj o burgerze, frytkach czy jeszcze jakiś innych daniach serwowanych w barach szybkiej obsługi. Ale jak wiadomo, takie dania to ogromna ilość tłuszczu, soli i węglowodanów. A co powiedzie na fast food, ale w zdrowszej wersji? Proponuję zrobić sobie taki z czarnej soczewicy i podać go w grahamce.
BURGER Z CZARNEJ SOCZEWICY W GRAHAMCE
Składniki:
- 1 szklanka czarnej soczewicy,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pietruszka,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- pieprz, sól.
Dodatki:
- 3 bułki grahamki,
- garść rukoli,
- 1 duża pieczarka,
- 3 ogórki konserwowe,
- 2 łyżeczki pasty wasabi,
- 3 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki majonezu.
Przygotowanie:
1. Soczewicę zalewamy wrzątkiem (przyśpieszy to proces moczenia) i zostawiamy na 3h. Po tym czasie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
2. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy, pietruszkę ścieramy na tarce i podsmażamy na łyżce oleju. Studzimy.
3. Na tej samej patelni podsmażamy plastry pieczarek.
4. Soczewice przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy posmażoną cebulą z czosnkiem, bułkę tartą, przyprawy oraz olej i blendujemy.
5. Z powstałej masy formujemy 3 większe burgery i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Bułki podpiekamy na patelni lub w piekarniku.
7. Ketchup mieszamy z majonezem.
8. Spód bułki smarujemy majonezem, układamy rukolę, plastry ogórków, burgera, smarujemy pastą wasabi, pieczarkę, rukolę i przykrywamy drugą częścią bułki, również posmarowaną majonezem z ketchupem.
Smacznego!