SMAŻONE BOCZNIAKI W PANIERCE Z CIECIERZYCY

Właśnie rozpoczął się sezon na kurki, czyli grzyby przez wszystkich uwielbianych. A czy wiecie, że takie grzyby jak boczniaki dostępne są przez okrągły rok? Boczniak to bardzo zdrowy grzyb, bogaty w białko, witaminy z grupy B, C oraz wapń i żelazo. Dobrze jest je włączyć do diety. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybką przekąskę, właśnie z wykorzystaniem boczników.
SMAŻONE BOCZNIAKI W PANIERCE Z CIECIERZYCY
Składniki:
- 250g boczniaków,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy,
- 6 łyżek mleka sojowego,
- 1 łyżka przyprawy curry,
- garść rukoli,
- ocet balsamiczny,
- pieprz, sól.
Sos:
- 2 łyżki majonezu wegańskiego,
- garść natki pietruszki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Boczniaki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. Mąkę z ciecierzycy łączymy z mlekiem oraz przyprawami, mieszamy.
3. Bocznikami dzielimy na mniejsze kawałki i moczymy w panierce.
4. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.
5. Składniki na sos łączymy ze sobą i nakładamy do małego naczynia.
6. Usmażone układamy na rukoli, polewamy octem balsamicznym i podajemy z sosem.
Smacznego!
