SMAŻONE BOCZNIAKI W PANIERCE Z CIECIERZYCY

SMAŻONE BOCZNIAKI W PANIERCE Z CIECIERZYCY

Właśnie rozpoczął się sezon na kurki, czyli grzyby przez wszystkich uwielbianych. A czy wiecie, że takie grzyby jak boczniaki dostępne są przez okrągły rok? Boczniak to bardzo zdrowy grzyb, bogaty w białko, witaminy z grupy B, C oraz wapń i żelazo. Dobrze jest je włączyć do diety. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybką przekąskę, właśnie z wykorzystaniem boczników.

SMAŻONE BOCZNIAKI W PANIERCE Z CIECIERZYCY

Składniki:

  • 250g boczniaków,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy,
  • 6 łyżek mleka sojowego,
  • 1 łyżka przyprawy curry,
  • garść rukoli,
  • ocet balsamiczny,
  • pieprz, sól.

Sos:

  • 2 łyżki majonezu wegańskiego,
  • garść natki pietruszki,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Boczniaki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

2. Mąkę z ciecierzycy łączymy z mlekiem oraz przyprawami, mieszamy.

3. Bocznikami dzielimy na mniejsze kawałki i moczymy w panierce.

4. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem.

5. Składniki na sos łączymy ze sobą i nakładamy do małego naczynia.

6. Usmażone układamy na rukoli, polewamy octem balsamicznym i podajemy z sosem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *