SAŁATKA Z PIECZONĄ CIECIERZYCĄ I SZPINAKIEM

SAŁATKA Z PIECZONĄ CIECIERZYCĄ I SZPINAKIEM

Każdy z nas po całym tygodniu ciężej pracy, spędzonej godzinami przed komputerem, w ciągłym biegu, szuka pomysłu na miły a zarazem aktywny sposób na spędzenie tych niby długich, jednak krótkich dni weekendowych. Jedni wybierają godzinne wycieczki w góry- oczywiście też taki sposób bardzo często preferuje. Czasami jednak marzy mi się dzień spędzony przy ulubionej muzyce, w mojej kuchni w aromacie przypraw, zapachu pieczonego ciasta i świeżo parzonej kawy. Lubię mieć takie dni, kiedy właśnie skupiam się na swojej pasji. Na poznawaniu nowych połączeń smakowych, które na pierwszy rzut oka, w ogóle do siebie nie pasują. Lubię eksperymentować, bo cóż to byłaby za przyjemności z gotowania, gdybym za każdym razem robiła te same potrawy- dla mnie żadna. Zdrowa kuchnia to, to na co kładę duży nacisk. Główną bazą są zawsze warzywa, które dla każdego z nas powinny stać się numerem jeden na naszych talerza. Nie zapominajmy o nich, one przecież zawsze tak pięknie się do nas uśmiechają. Sałatka to świetny pomysł na szybki lunch do pracy, sycącą kolację lub jako przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi.

SAŁATKA Z PIECZONĄ CIECIERZYCĄ I SZPINAKIEM 

Składniki na 6 porcji:

  • 1 puszka odsączonej ciecierzycy,
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • spora garść świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki czarnych oliwek,
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki.

Sos:

  • 1/2 sztuki awokado,
  • 1 łyżeczka tahini,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Odsączoną ciecierzyce przekładamy do dużej miski. W małej miseczce łączymy ze sobą olej kokosowy, paprykę wędzoną, kumin oraz sól i wszystko razem mieszamy. Przygotowaną marynatę dodajemy do ciecierzycy i wszystko mieszamy. Tak przygotowaną ciecierzyce, pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni a następnie studzimy.

2. Awokado umieszczamy w pojemniku blendera i dodajemy wszystkie składniki na sos a następnie miksujemy.

3. Szpinak myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, paprykę w drobne paski a oliwki w plastry. Przygotowane warzywa wrzucamy do miski, dodajemy przestudzoną ciecierzycę oraz wcześniej przygotowany sos. Wszystko razem mieszamy.

4. Dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *