SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MARYNOWANYMI PIECZARKAMI

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MARYNOWANYMI PIECZARKAMI

Chyba w Polsce nie mieszka osoba, która chociaż raz w życiu nie spróbowała sałatki jarzynowej na imieninach u cioci Krysi, lub na świętach spędzonych u babci Jadzi. Osobiście, nie przepadam za tradycyjną jarzynową. Zazwyczaj jest w niej multum majonezu, którego nie lubię i w sumie już od bardzo dawna nie jem. Ale jak to u mnie bywa, nigdy nic nie jest tradycyjne i jak z obrazka i z gotowego przepisu. Tradycyjną jarzynową zmodyfikowałam pod kątem warzyw, jak również pod kątem sosu. Nie ma w niej majonezu, ale za to jest domowy kefir z mleka sojowego. Sałatka ziemniaczana z marynowanymi pieczarkami smakuje super z ulubionym pieczywem na kolację, lub jako dodatek do grilla.

Składniki:

  • 5 ugotowanych ziemniaków,
  • 1 ugotowana marchewka,
  • 2 łyżki konserwowego groszku,
  • 10 marynowanych pieczarek,
  • 1/2 łyżki drobno posiekanej białej części pora,
  • 1 łyżeczka posiekanego kopru.

Sos:

  • 1/3 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w półplastry a pieczarki na pół.

2. Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, grzyby oraz opłukany pod bieżącą wodą groszek.

3. Do mleka sojowego dodajemy ocet i odstawiamy na minimum 30 minut, aby biało w mleku uległo ścięciu i powstał domowy kefir.

4. Koperek oraz por dodajemy do wcześniej pokrojonych warzyw, następnie dodajemy musztardę, sól, pieprz i kefir.

5. Wszystko razem mieszamy, dekorujemy gałązką kopru i podajemy z ulubionym pieczywem.

Smacznego!

Sałatka ziemniaczana z marynowanymi pieczarkami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *