SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MARYNOWANYMI PIECZARKAMI
Chyba w Polsce nie mieszka osoba, która chociaż raz w życiu nie spróbowała sałatki jarzynowej na imieninach u cioci Krysi, lub na świętach spędzonych u babci Jadzi. Osobiście, nie przepadam za tradycyjną jarzynową. Zazwyczaj jest w niej multum majonezu, którego nie lubię i w sumie już od bardzo dawna nie jem. Ale jak to u mnie bywa, nigdy nic nie jest tradycyjne i jak z obrazka i z gotowego przepisu. Tradycyjną jarzynową zmodyfikowałam pod kątem warzyw, jak również pod kątem sosu. Nie ma w niej majonezu, ale za to jest domowy kefir z mleka sojowego. Sałatka ziemniaczana z marynowanymi pieczarkami smakuje super z ulubionym pieczywem na kolację, lub jako dodatek do grilla.
Składniki:
- 5 ugotowanych ziemniaków,
- 1 ugotowana marchewka,
- 2 łyżki konserwowego groszku,
- 10 marynowanych pieczarek,
- 1/2 łyżki drobno posiekanej białej części pora,
- 1 łyżeczka posiekanego kopru.
Sos:
- 1/3 szklanki mleka sojowego,
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w półplastry a pieczarki na pół.
2. Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, grzyby oraz opłukany pod bieżącą wodą groszek.
3. Do mleka sojowego dodajemy ocet i odstawiamy na minimum 30 minut, aby biało w mleku uległo ścięciu i powstał domowy kefir.
4. Koperek oraz por dodajemy do wcześniej pokrojonych warzyw, następnie dodajemy musztardę, sól, pieprz i kefir.
5. Wszystko razem mieszamy, dekorujemy gałązką kopru i podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego!